Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uspešna vežba vojske i policije u Nišu

rssBookmark and Share

28.06.2011. Izvor: Tanjug

Pripadnici vojske i policije danas su u Nišu uspešno izveli vežbu ''Zajednički poduhvat'', u okviru koje su pokazali visok nivo obučenosti.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vežbi u niškoj kasarni ''Knjaz Mihailo'' prisustvovali su ministri odbrane i unutrašnjih poslova Dragan Šutanovac i Ivica Dačić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, rukovodstvo policije i mnogobrojni građani.

Ministri Šutanovac i Dačić ocenili su da su vojska i policija zajedničkom vežbom pokazali da su sposobni da zaštite državu i građene od svih izazova i pretnji.

Oni su naglasili visok nivo saradnje vojske i policije koje su integrisane u zajednički bezbednosni sistem.

Vežbu je uspešno izvelo oko 600 pripadnika vojske i policije, koji su demonstrirali visok nivo obučenosti, ocenili su ministri.

Dačić, koji je i zamenik premijera, istakao je da je saradnja MUP-a sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije na veoma visokom nivou.

On je naglasio da su i na ovoj vežbi građani mogli da vide potencijale dva ministarstva, istakavši da je to što je prikazano najbolji pokazatelj da su, kako je rekao, odbrambene snage sposobne i spremne da odbrane zemlju.

Prema njegovim rečima, prikaz dela osposobljenosti vojske i policije pokazao je i da su naše odbrambene snage, policija u vojska, spremne da osiguraju javni red i mir, da se bore protiv kriminala i terorizma i da zaštite ličnu i imovinsku sigurnost građana.

Šutanovac je istakao da je vežba pokazala da su sistem odbrane i MUP integrisani u zajednički bezbednosni sistem.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog velikog prisustva građna i najavio da će slične vežbe biti organizovane i u drugim gradovima Srbije.

Prema njegovim rečima, to će biti urađeno kako bi se promovisali i popularisali vojska i policija, koja su dva sistema sa bezbednosnog aspekta izuzetno značajna za svaku državu.

Dačić i Šutanovac čestitali su svim učesnicima vežbe na uspešnoj realizaciji, ocenivši da to pokazuje spospobnost za zajedničko delovanje.

Dačić je naglasio da dva bezbednosna sistema - MUP i Vojska Srbije pokazali da mogu zajednički da deluju i u oprerativnim akcijama.

On je dodao da su građanima prikazane privi put neki od načina intervencije policije i vojske, kao i da su mogli da vide, takđe premijerno, delove određenog naoružanja i opreme.

Šutanovac je zahvalio svim učesnicma vežbe i iz policije i iz vojske na uspešno prikazanom delu operativnih spospobnosti.

Tokom prikaza dela osposobljenosti, pripadnici vojske i policije su demonstrirali visok nivo uvežbanosti u dejstvima iz vazduha, zemlje i pri pružanju pomoći građanima u slučaju požara, poplava, hemijsko-tehnoloških incidenata.

Uz helikopterski desant pripadnika Protivterorističke jedinice MUP-a, najviše pažnje privukli su sinhronizovano dejstvo dva vojna aviona MIG 29 i prikaz borilačkih veština specijalne brigade Žandarmerije.

Pripadnici vojske i policije demonstrirali su i rad na kontrolnom punktu radi sprečavanja raznih kriminalnih aktivnosti, poput šverca eksploziva, droge i oružja, pri čemu su koristili službene pse i robote.

Deo vežbe obuhvatao je i aktivnosti u oblasti pomoći građanima u slučaju vanrednih situacija - požara, poplava, zemljotresa, hemijskih i drugih incidenata.

Uz vatrogasce iz Sektora MUP-a za vanredne situacije u tom delu vežbe učestvovali su i pripadnici Centra za atomsko-biološko-hemijesku odbranu Vojske Srbije.

Pripadnici Vojne policije i bataljona specijalne namene ''Kobre'' prikazali su deo aktivnosti zaštite važnih ličnosti, dok je Žandarmerija pokazla svoje sposobnosti u borbi protiv kriminala i terorizma.

Na taktičkom zboru naoružanja i vojne opreme, koji su obišli Šutanovac, Dačić i mnogi građani, prikazani su oprema i naoružanje vojske i policije.

Uz tenk M - 84, samohodne haubice, višecevne bacače raketa, prikazani su vojni i policijski helikopteri, bespilotne letelice i raketni sistemi.

Naoružanje specijalnih jedinica, sredstava logistike, vozila i oprema MUP-a i Vojne policije privukli su najveću pažnju građana, a posebno mladih.

Vežba u okviru koje su prvi put posle remonta letela i dva helikoptera Mi-17, završena je tradicionalnih druženjem pripadnika vojske, policije i građana uz vojnički pasulj.


#   policija   žandarmerija   Ivica Dačić   Dragan Šutanovac   vežba   javni red i mir   Knjaz Mihailo   Vojska Srbije
@DacicIvica @SutanovacDragan @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima