Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gašić: Srbija bitan i cenjen činilac u izvozu bezbednosti

rssBookmark and Share

Bujanovac 28.11.2014. Tanjug

U bazi "Jug" kraj Bujanovca pripadnici vojski SAD, Srbije i četiri države regiona danas su na završnom danu vežbe "Platinasti vuk 15" prikazali visok stepen obučenosti za izvršavanje zadataka u mirovnim misijama.

Gašić: Srbija bitan i cenjen činilac u izvozu bezbednosti

Vežbu su izveli i pripadnici vojski Bugarske, Makedonije, Rumunije i Hrvatske i srpske Žandrmerije, u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašić koji je ocenio da ovakve vežbe doprinose da Srbija bude bitan činilac u izvozu bezbednosti, a pripadnici vojske cenjeni i poštovani svuda u svetu.

On je izrazio zadovljstvo zbog još jedne vežbe koja je realizovana sa partnerima i što baza "Jug" sve više postaje multinacionalni centar za obuku jedinica koje se upućuju u mirovne operacije.
"Nama je najbitnije sticanje novih znanja i iskustava, razmena mišljenja jer tako dolazimo do onoga što je najvažnije kad je Vojska Srbije u pitanju, do operativnih i funkcionalnih sposobnosti", rekao je Gašić.

On je podsetio da su juče 72 pripadnika Vojske Srbije svečno ispraćena u Centralnoafričku Republiku naglasivši da "time Srbija prvi put ima više od 500 pripadnika u međunarodnim misijama".
"Time Srbija prvi put ima više od 500 pripadnika u međunarodnim misijama i bitan je činilac u izvozu bezbednosti, na šta smo jako ponosni, jer je to kruna petnaestogodišnjeg rada i učešća naše vojske u mirovnim operacijama", istakao je on.

Gasić je naveo da ga raduje i da je ponosan, jer se, gde god otišao i s kim god pričao, uverio da je srpski vojnik poštovan i cenjen zbog svog znanja i umeća.

Uz načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i najodgovornije strarešine srpskih oružanih snaga završnom danu vežbe, koja je počla polovinom novembra prisustvovali su i strani vojni izaslanici akreditovani u Srbiji.

Uz prikaz vojno policijskih postupaka na kontrolnom punktu UN u okviru vežbe prikazan je i način reagovanja u slučaju demonstracija kao i "neubojito oružje", odnosno oružje koje ne nanosi smrtonosne povrede.

"Platinasti vuk 15" je osmisljen tako da se pripadnici vojski zemalja učesnica, "u okviru zajedničkog angažovanja, obuče za efikasnu upotrebu neubojitog oružja i planiranje i izvršenje zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju".

Cilj vežbe bilo je povećanje interoperabilnosti i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou.

Pripadnici jedinica koje su učestvovale u vežbi obučavane su u radu sa neubojitim oružjem, kao i u planiranju, pripremi i realizaciji zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju.

Na vežbi je bilo angažoavano oko 260 pripadnika Vojske Srbije, marinaca SAD kao i vojski Bugarske, Makedonije, Rumunije i Hrvatske i srpske Žandarmerije.

Baza "Jug" se nalazi na brdu Cepotina, udaljenom više od pet kilometara od Bujanovaca i planirano je da preraste u međunarodni Centar za obuku pripadnika oružanih snaga za učesće u multinacionalnim operacijama.

Prethodna vežba „Platinasti vuk 14“, u kojoj su učestovali streljački vodovi iz sastava Četvrte brigade Kopnene vojske, izvedena je u jula ove godine.


#   Bujanovac   Bratislav Gašić   žandarmerija   Ljubiša Diković   vežba   baza Jug   Vojska Srbije   Bratislava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima