Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počela vežba Platinasti vuk 2018

rssBookmark and Share

Bujanovac 12.06.2018. Južna Srbija Info

Svečanom ceremonijom otvaranja u bazi „Jug“danas je počela međunarodna vežba „Platinasti vuk 18“, koja će se realizovati do 22. juna ove godine.

Počela vežba Platinasti vuk 2018

Na vežbi će učestvovati oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

Vežbu je otvorio pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vežbe.
 
Pukovnik Stopa pozdravio je sve učesnike vežbe i poželeo prijatan boravak na bazi „Jug“ i poligonu „Borovac“ i uspešno izvođenje vežbe u naredne dve nedelje.
 
– Kao domaćini, potrudićemo se da vam, kroz posetu značajnim istorijskim spomenicima predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju – rekao je pukovnik Stopa i poručio da se ova vežba izvodi u multinacionalnom okruženju, što je odlična prilika  za sticanje i razmenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.
 

U vežbi koja će se izvoditi po temama „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“ i „Operacija očuvanja mira“, pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.
 
Vežba ima za cilj da unapredi interoperabilnost, međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.
 
Svečanom otvaranju vežbe „Platinasti vuk 18“ prisustvovali su i pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske, rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković, zamenik komandanta Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Ivan Simonović i komandanti jedinica iz Bujanovca.


 


#   Bujanovac   baza Jug   Goran Stamenković   Vojska Srbije   Platinasti vuk vežba
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima