Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уставни суд оспорио Закон о прекршајима: Регистрација возила без провере

rssBookmark and Share

Врање 16.11.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Новина да се приликом регистације возила врши провера власника кроз регистар неплаћених новчаних казни и других новчаних износа, по одлуци уставног суда више неће важити.

Фото: Urban City Radio
Фото: Urban City Radio

Када ће одлука уставног суда заживети у пракси није познато, али је извесно да ће Закон о прекршајима морати да се мења у том делу - члан 336  Закона о прекршајима по коме грађани који нису измирили одређене новчане казне не могу да добију или обнове нека документа као што су на пример возачка или саобраћајна дозвола.

Захтев за оцену уставности ове одредбе Закона о прекршајима, поднео  је Заштитник грађана Саша Јанковић. Главни аргумент заштитника грађана се односе на последице уписа грађана у регистар новчаних казни.

Наиме, овај члан предвиђа да се у сврху наплате изрчене новчане казне, трошкова поступка и других досуђених новчаних износа који су евидентирани у регистар новчаних казни, кажњеном лицу док не измири дуг, неће дозволити: издавање возачке  и саобраћајне дозволе, потврде о регистрацији и регистрационе налепнице и одјава возила. Да би се особа избрисала из регистра потребно је поднети доказ о упрати, што у пракси траје дан или два. Тек након брисања из регистра, возило се рецимо могло регистровати.

Уставни суд  је на седници од  3. новембра ову одредбу Закона о прекршајима огласио за неуставну. Када ће се процедура измене закона бити покренута за сада није познато.


#   Врање   возила   Саша Јанковић   заштитник грађана   регистрација   Уставни суд   Прекршајни суд   новчане казне
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима