Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ветерани спремни за договор с државом

rssBookmark and Share

10.03.2013. Autor: M.Mitić

Правни заступник ратних ветерана из Ниша Срђан Алексић изјавио је данас да је могућ споразум између ветерана и држава пре, за 15. Мај, заказане расправе пред Великим већем Суда за људска права у Стразбуру, који је пресудио у корист ветерана и одбацио захтев Владе Србије за ревизију.

Ветерани спремни за договор с државом
Алексић је казао да правни тим припрема одговор по жалби Владе Србије коју треба Суду за људска права у Стразбуру да достави до 15. Марта.

„Ми очекујемо да првостепена пресуда у корист ветерана, коју је суд у Стразбуру донео, буде потврђена, јер не постоје нове чињенице и околности да би она била измењена“, казао је Алексић Танјугу и подсетио да је суд у Стразбуру одбио захтев Владе Србије за ревизију.

Према његовим речима, споразум са државом могућ је и пре расправе пред Великим већем, али и на самој расправи чиме би се избегли непотребни трошкови.

„Ми смо свесни да је у питању велики новац, али ми не желимо да правимо проблем држави, спремни смо на договор. Прво решење је исплата у новцу, али може се разговарати и о другим решењима, као што су обвезнице, ослобађање од пореза, царина, дуга за струју у појединачним случајевима“, казао је Алексић.

Уставни суд Србије такође је усвојио уставне жалбе и утврдио да је повређено право на правично суђење, па би уштеде и по основу понављања поступка пред редовним судовима биле велике.

„Само судски трошкови за 500 ветерана у понављању поступка износе око пет милиона динара“, навео је Алексић и подсетио да је пред судом у Стразбуром 7. 000 тужби нишких ветерана.

Алексић је рекао да је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић дала своје мишљење, а да се заштитник грађана Саша Јанковић није оглашавао.

„Нама мишљење заштитника грађана није неопходно за расправу на Великом већу, али је добро да све институције раде свој посао“, казао је Алексић.

После расправе пред великим већем пресуда суда у Стразбуру у спору „Вучковић и други против Србије“ је коначна и држава је дужна, ако првостепена одлука буде потврђена, да у року од шест месеци постигне споразум са ветеранима.


#   Саша Јанковић   заштитник грађана   споразум   људска права   Уставни суд   Срђан Алексић   Суд у Стразбуру
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима