Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veterani spremni za dogovor s državom

rssBookmark and Share

10.03.2013. Autor: M.Mitić

Pravni zastupnik ratnih veterana iz Niša Srđan Aleksić izjavio je danas da je moguć sporazum između veterana i država pre, za 15. Maj, zakazane rasprave pred Velikim većem Suda za ljudska prava u Strazburu, koji je presudio u korist veterana i odbacio zahtev Vlade Srbije za reviziju.

Veterani spremni za dogovor s državom
Aleksić je kazao da pravni tim priprema odgovor po žalbi Vlade Srbije koju treba Sudu za ljudska prava u Strazburu da dostavi do 15. Marta.

„Mi očekujemo da prvostepena presuda u korist veterana, koju je sud u Strazburu doneo, bude potvrđena, jer ne postoje nove činjenice i okolnosti da bi ona bila izmenjena“, kazao je Aleksić Tanjugu i podsetio da je sud u Strazburu odbio zahtev Vlade Srbije za reviziju.

Prema njegovim rečima, sporazum sa državom moguć je i pre rasprave pred Velikim većem, ali i na samoj raspravi čime bi se izbegli nepotrebni troškovi.

„Mi smo svesni da je u pitanju veliki novac, ali mi ne želimo da pravimo problem državi, spremni smo na dogovor. Prvo rešenje je isplata u novcu, ali može se razgovarati i o drugim rešenjima, kao što su obveznice, oslobađanje od poreza, carina, duga za struju u pojedinačnim slučajevima“, kazao je Aleksić.

Ustavni sud Srbije takođe je usvojio ustavne žalbe i utvrdio da je povređeno pravo na pravično suđenje, pa bi uštede i po osnovu ponavljanja postupka pred redovnim sudovima bile velike.

„Samo sudski troškovi za 500 veterana u ponavljanju postupka iznose oko pet miliona dinara“, naveo je Aleksić i podsetio da je pred sudom u Strazburom 7. 000 tužbi niških veterana.

Aleksić je rekao da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić dala svoje mišljenje, a da se zaštitnik građana Saša Janković nije oglašavao.

„Nama mišljenje zaštitnika građana nije neophodno za raspravu na Velikom veću, ali je dobro da sve institucije rade svoj posao“, kazao je Aleksić.

Posle rasprave pred velikim većem presuda suda u Strazburu u sporu „Vučković i drugi protiv Srbije“ je konačna i država je dužna, ako prvostepena odluka bude potvrđena, da u roku od šest meseci postigne sporazum sa veteranima.

Komentara: 0


#   Saša Janković   zaštitnik građana   sporazum   ljudska prava   Ustavni sud   Sud u Strazburu
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima