Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уз војне почасти и химну "Боже правде" сахрањен деда Ђорђе, чувар Зејтинлика у Солуну

Bookmark and Share

06.07.2023. РТС, Јужна Србија Инфо

На српском војном гробљу Зејтинлик у Солуну је уз војне почасти и химну "Боже правде" сахрањен Ђорђе Михаиловић, дугогодишњи одани чувар тог гробља, извештава РТС.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Ђорђе Михаиловић је по сопственој жељи сахрањен у крипти у којој почивају његов деда и отац, који су такође били чувари тог гробља.

Деда Ђорђе је бринуо о Зејтинлику више од 60 година, а преминуо је у недељу у 96. години у Солуну. Највећа жеља му је била да добије српско држављанствао, што је и учињено 2020. године.

Ђорђе Михаиловић  сахрањен је о трошку државе, у присуству високих државних званичника.

Сахрани су поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића. присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, а чувара Зејтинлика на вечни починак испратили су и родбина, поштоваоци, делегације Србије и Грчке.

Селаковић: Михаиловић je имао само једну жељу - да почива на Зејтинлику

Никола Селаковић је нагласио да је чувар српског војног гробља Зејтинлик, пред крај свог земаљског живота само једну жељу - да почива крај оца Ђура и деде Сава и међу својом браћом и земљацима, војницима славних српских пукова и дивизија из Првог светског рата.

Рекао је да има велику част то што данас у име председника Србије Александра Вучића, у име Владе, али и у своје као министар при чијем ресору је 60 година радио Ђорђе Ђуров Михаиловић, може да се обрати и одржи последње слово, њему који их је данас окупио.

"Српски великани често су живели и умирали ван Србије. Данас, наши племићи, књижевници, научници широм света почивају далеко од Отаџбине, коју су задужили за живота својим постигнућима", истакао је министар. 

Деда Ђорђе није био рођен у Србији, рекао је Селаковић и додао да је постојбина његових Михаиловића био "дични" Грбаљ у Боки Которској, али да у животу није упознао много људи који су Србију волели више од њега и дичили се својим српством до последњег даха.

"Био је чувар сећања и васпитач, а учио нас је да нема веће части од оне да се служи отаџбини, и да сваки посао, ако је частан, није посао, већ позив и послушање. У том смислу, он је читав живот, иако без ратног распореда, био прави српски војник", нагласио је Селаковић.

Извор. РТС


#   први светски рат   Никола Селаковић   Солунски фронт   Солун   војничко гробље   Зејтинлик   Ђорђр Михаиловић
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима