Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вакцинација од данас на 110 пунктова, стручњаци упозоравају на нови талас након Божића

Bookmark and Share

05.01.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Према последњем пресеку, још 39 пацијената преминуло је од последица ковида-19. Коронавирус је регистрован код још 2.715 особа, од 11.202 тестирана.

Вакцинација од данас на 110 пунктова, стручњаци упозоравају на нови талас након Божића

Члан Кризног штаба и епидемиолог Предраг Кон је навео за РТС да треба очекивати да ситуација буде боља из дана у дан, али и да ћемо после Божића, посебно у Београду, осетити последице већих окупљања и шетњи.

Јуче је у Србију стигао први контингент Фајзерове вакцине. На београдски аеродором допремљене су специјалним авионом.

Државни секретар Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да је план да се вакцинише око 8.500 здравствених радника и 2.500 људи у геронтолошким центрима.

"Ми планирамо до недеље да вакцинишемо 2.500 људи у геронтолошким центрима и око 8.500 здравствених радника по оним приоритетима о којим смо причали. Кренућемо од јединица интензивне неге, пријемно-тријажних амбуланти, ковид болница", навео је Ђерлек гостујући у Дневнику РТС-а.

Истакао је да ће током јануара у Србију стићи 80.000 доза "Фајзерове" вакцине и да се очекују и велике количине вакцина из Русије и Кине. 

Професорка Весна Шуљагић, епидемиолог и начелник Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција Војномедицинске академије, навела је за РТС да се залаже за што масовнију вакцинацију становништва, јер се тако, како каже, вирус ставља под контролу. 

"Сањала сам дан када ће стићи вакцина. Ми на факултету учимо децу да је онај моменат кад добијемо вакцину најважанији. Вирус је до сада контролисао нас, а сад ми преузимамо контролу над њим, под условом да испунимо све протоколе", рекла је Шуљагићева. 


#   вакцинација   кризни штаб   Коронавирус   Предраг Кон   ковид вакцина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима