Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Водосистем ,,Барје’’ добио дозволу за рад

rssBookmark and Share

Лесковац 22.02.2011. Душан Коцић

Овај капитални објекат обезбеђује 840 литара воде у секунди, а градња започета 1884. године и зато је овај пројекат назван лесковачким ,,Скадром на Бојани’’ укупне вредности 80 милиона евра

Водосистем Барје - Лесковац
Водосистем Барје - Лесковац

ЛЕСКОВАЦ – Градња Водосистема ,,Барје’’, најкрупнијег пројекта у Јабланичком округу, почела је 1984. године, а вредност инвестиције процењује се на око 80 милиона евра. Највећи део те огромне суме обезбедила је Република, а остатак локална самоупра из кредита пословних банака буџета града.

-Вода је хемијски и бактериолошки исправна и непрекидно радимо на дезинфекцији цеви у дужини од 17,5 километара, које су дуго стајале, а наша је намера да вода са Водоситема ,,Барје’’ буде идеалног квалитета! – каже Зоран Стојановић, директор ЈКП Водовод, колектива који се стара и о Водосистему ,,Барје’’.

Фабрика воде за пиће са Водосистема ,,Барје’’ обезбеђује 840 литара воде у секунди, а део водосистема су акумулационо језеро и два велика резервоара.

Пре неколико данам, Министарства животне средине и просторног планирања одобрила је пуштање у тзв. пробни рад Водосистема ,,Барје’’, који би требало да траје годину дана. По речима Зорана Стојановића, генералног директора ЈКП Водовод, до сада, готово годину дана, трајало је тзв. испитивање техничких исправности највећег водосистема на југу Србије.

-Комисија Министарства животне средине која је дала дозволу заузела је став да се вода, која се производи у фабрици воде у Горини, може да укључи у градску мрежу, чиме је и практично дозвољен рад Водосистема ,,Барја’’ – каже директор Стојановић.

Директор ЈКП ,,Водовод’’ Зоран Стојановић истиче да ће у наредном периоду, бар када је у питању ЈКП Водовод, најважнији задатак бити реконструкција дотрајале водоводне мреже, јер је обезбеђеноизно три милона евра иностраних кредита.

Планирано је да поред Лесковца, воду са Водосистема Барје добију и околне општине, пре свих Лебане и Власотинце, а да ли ће се и када то и остварити зависи од одлука локалних самоуправа. Познато је да је проблем обезбеђења здраве воде за пиће деценијама присутан у Лебану и Власотинцу и зато у дугорочбим плановима развоја водоснабдевања, Барје најважније место.

 


#   Лесковац   вода   Вучје   Барје   водовод   инвестиције   Зоран Стојановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима