Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vodosistem ,,Barje’’ dobio dozvolu za rad

rssBookmark and Share

Leskovac 22.02.2011. Dušan Kocić

Ovaj kapitalni objekat obezbeđuje 840 litara vode u sekundi, a gradnja započeta 1884. godine i zato je ovaj projekat nazvan leskovačkim ,,Skadrom na Bojani’’ ukupne vrednosti 80 miliona evra

Vodosistem Barje - Leskovac
Vodosistem Barje - Leskovac

LESKOVAC – Gradnja Vodosistema ,,Barje’’, najkrupnijeg projekta u Jablaničkom okrugu, počela je 1984. godine, a vrednost investicije procenjuje se na oko 80 miliona evra. Najveći deo te ogromne sume obezbedila je Republika, a ostatak lokalna samoupra iz kredita poslovnih banaka budžeta grada.

-Voda je hemijski i bakteriološki ispravna i neprekidno radimo na dezinfekciji cevi u dužini od 17,5 kilometara, koje su dugo stajale, a naša je namera da voda sa Vodositema ,,Barje’’ bude idealnog kvaliteta! – kaže Zoran Stojanović, direktor JKP Vodovod, kolektiva koji se stara i o Vodosistemu ,,Barje’’.

Fabrika vode za piće sa Vodosistema ,,Barje’’ obezbeđuje 840 litara vode u sekundi, a deo vodosistema su akumulaciono jezero i dva velika rezervoara.

Pre nekoliko danam, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja odobrila je puštanje u tzv. probni rad Vodosistema ,,Barje’’, koji bi trebalo da traje godinu dana. Po rečima Zorana Stojanovića, generalnog direktora JKP Vodovod, do sada, gotovo godinu dana, trajalo je tzv. ispitivanje tehničkih ispravnosti najvećeg vodosistema na jugu Srbije.

-Komisija Ministarstva životne sredine koja je dala dozvolu zauzela je stav da se voda, koja se proizvodi u fabrici vode u Gorini, može da uključi u gradsku mrežu, čime je i praktično dozvoljen rad Vodosistema ,,Barja’’ – kaže direktor Stojanović.

Direktor JKP ,,Vodovod’’ Zoran Stojanović ističe da će u narednom periodu, bar kada je u pitanju JKP Vodovod, najvažniji zadatak biti rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže, jer je obezbeđenoizno tri milona evra inostranih kredita.

Planirano je da pored Leskovca, vodu sa Vodosistema Barje dobiju i okolne opštine, pre svih Lebane i Vlasotince, a da li će se i kada to i ostvariti zavisi od odluka lokalnih samouprava. Poznato je da je problem obezbeđenja zdrave vode za piće decenijama prisutan u Lebanu i Vlasotincu i zato u dugoročbim planovima razvoja vodosnabdevanja, Barje najvažnije mesto.

 


#   Leskovac   voda   Vučje   Barje   vodovod   investicije   Zoran Stojanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima