Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вожња по тропском дану – избаците нервозу кроз прозор, климу искључите пет минута пред крај пута

rssBookmark and Share

Градина 11.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Једини лек за умор возача је одмор, највише на два сата правите паузе, поручио је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја. Немојте да ваше дете не буде на дечијем седишту, не знате ко вам долази у сусрет, да ли је под дејством наркотика, алкохола, да ли гледа у мобилни и лајкује поруке.

Градина 11. јул 21.
Градина 11. јул 21.

На граничним прелазима гужве су почеле још у четвртак, туристички радници упозорили су да је овај викенд ударни када је у питању одлазак на летовање.

Сезона је годишњих одмора и гужви на граничним прелазима. На Градини гужве не јењавају десетак дана. Колоне су километарске и чека се сатима.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је статистика јасна, јул и август су "најкрвавији месеци" што се тиче саобраћаја, повећан је саобраћај кроз нашу земљу, то је транзит, као и одласци на путовања.

Сада у аутомобилу немамо просечно једног до два лица, већ имамо четворо, петоро - целе породице су у возилу.

"Замолићу следећу ствар - немојте да ваше дете не буде везано, на дечијем седишту. Многи имају навику када иду на дуже путовање, да праве позади кревет где ће дете удобно да лежи.

Схватите да колико год да сте савестан и брижан родитељ и возач, не знате ко вам долази у сусрет, да ли је под дејством наркотика, да ли гледа у мобилни и лајкује поруке, да ли је заспао јер десет сати није правио паузу. Немојте да дозволите да се живот вашег детета угаси у једном тренутку", упозорио је Окановић.

Најчешће су ситуације, додаје, да ако дете није у седишту погине, а да је било у седишту имало би неке лакше повреде.

"Вви возите најнормалније од 130 на сат, одједном отпозади вас сустигне неко ко је изгубио концентрацију, дестабилизује ваше возило, преврћете се, испреврћете се седам, осам пута, није вам ништа осим што сте у шоку, а дете у импровизованом кревету је катапултурано из возила и пало је, и возило је прешло преко детета које је страдало. То је разлика између тога да детету није ништа и да је погинуло", истакао је Окановић.

Појас и дечије седиште нису свемоћни, постоје ситуације када спаса нема. Од десеторо деце која су погинула, а нису била у седишту, осморо би преживело судар, указао је Окановић.

Како временски услови утичу на возаче

Окановић је рекао да лекари кажу да врућине утичу у тој мери као да сте пили алкохол, успорена је реакција, опажање није како треба.

Као да имате опијеност када су велике врућине.

Што се тиче климе у возилу, Окановић саватује: слободно пустите коју год хоћете температуру, али три до пет минута пред крај путовања искључите климу, појачајте вентилацију, постижете да полако почиње спољни ваздух да улази у возило, да се температура у возилу изједначи са спољном, да не бисте имали температурни шок када изађете.

"Док клима ради, на испаривачу, делу клима система, се формира лед, ако угасите аутомобил, оног тренутка када се угаси и клима систем, остаје лед на испраувачу, лед се полако топи, вода остаје у систему и влажна атмосфера у клими је идеална за развој штетних микроорганизама", објаснио је Окановић.

Даље додаје да ако угасите климу пет минута пре краја путовања, ваздух који циркулише кроз вентилацију топи лед и суши систем и када паркирате ауто, клима систем је сув и нема штетних микроорганизама.

Када правимо паузу

Осврћући се на то када правити паузе у току пута, Окановић каже да је многима битно да уђу у апартман до 13 часова, да им не пропадне дан, да би отишли на плажу.

Према његовим речима, једини лек за умор је одмор, највише на два сата треба правити  одморе. "Немојте да се јуначите, да убеђујете себе како ви то можете - цела ваша породица је на четири точка", упозорио је он.

Јуначење може да вас скупо кошта, рекао је Окановић.

Када крећете на пут информишите се када је смена на границама, код нас су смене у 7 односно у 19 часова.

Људи бирају викенд обично због посла, раде до петка и хоће у суботу да буду на одредишту.

"Пођите од тога да ће бити гужве и на наплатним рампама и на граничним прелазима, нервоза је велики непријатељ возача, ако решите да возите брже, да претичете где не би требало можете да погинете. Избаците нервозу из аутомобила, уживајте у вижњи, направите план, ако имате децу видите како да их анимирате, јер може њихова нервоза да се одрази на возача", закључио је Окановић.

Да ли путовати дању или ноћу

Осим уколико нисте професионалац, возач камиона, аутобуса, таксиста који иначе раде ноћу, наш савет је немојте да путујете ноћу, рекао је Окановић.

Ако се у три ујутру нешто деси у долини Вардара, ко ће да вас види и помогне, где ћете наћи вулканизера, шта ћете и како ћете, много је боље путовати преко дана, закључио је Дамир Окановић.


#   саобраћај   топло   Градина   тропско   ред вожње
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима