Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vožnja po tropskom danu – izbacite nervozu kroz prozor, klimu isključite pet minuta pred kraj puta

rssBookmark and Share

Gradina 11.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

Jedini lek za umor vozača je odmor, najviše na dva sata pravite pauze, poručio je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. Nemojte da vaše dete ne bude na dečijem sedištu, ne znate ko vam dolazi u susret, da li je pod dejstvom narkotika, alkohola, da li gleda u mobilni i lajkuje poruke.

Gradina 11. jul 21.
Gradina 11. jul 21.

Na graničnim prelazima gužve su počele još u četvrtak, turistički radnici upozorili su da je ovaj vikend udarni kada je u pitanju odlazak na letovanje.

Sezona je godišnjih odmora i gužvi na graničnim prelazima. Na Gradini gužve ne jenjavaju desetak dana. Kolone su kilometarske i čeka se satima.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je statistika jasna, jul i avgust su "najkrvaviji meseci" što se tiče saobraćaja, povećan je saobraćaj kroz našu zemlju, to je tranzit, kao i odlasci na putovanja.

Sada u automobilu nemamo prosečno jednog do dva lica, već imamo četvoro, petoro - cele porodice su u vozilu.

"Zamoliću sledeću stvar - nemojte da vaše dete ne bude vezano, na dečijem sedištu. Mnogi imaju naviku kada idu na duže putovanje, da prave pozadi krevet gde će dete udobno da leži.

Shvatite da koliko god da ste savestan i brižan roditelj i vozač, ne znate ko vam dolazi u susret, da li je pod dejstvom narkotika, da li gleda u mobilni i lajkuje poruke, da li je zaspao jer deset sati nije pravio pauzu. Nemojte da dozvolite da se život vašeg deteta ugasi u jednom trenutku", upozorio je Okanović.

Najčešće su situacije, dodaje, da ako dete nije u sedištu pogine, a da je bilo u sedištu imalo bi neke lakše povrede.

"Vvi vozite najnormalnije od 130 na sat, odjednom otpozadi vas sustigne neko ko je izgubio koncentraciju, destabilizuje vaše vozilo, prevrćete se, isprevrćete se sedam, osam puta, nije vam ništa osim što ste u šoku, a dete u improvizovanom krevetu je katapulturano iz vozila i palo je, i vozilo je prešlo preko deteta koje je stradalo. To je razlika između toga da detetu nije ništa i da je poginulo", istakao je Okanović.

Pojas i dečije sedište nisu svemoćni, postoje situacije kada spasa nema. Od desetoro dece koja su poginula, a nisu bila u sedištu, osmoro bi preživelo sudar, ukazao je Okanović.

Kako vremenski uslovi utiču na vozače

Okanović je rekao da lekari kažu da vrućine utiču u toj meri kao da ste pili alkohol, usporena je reakcija, opažanje nije kako treba.

Kao da imate opijenost kada su velike vrućine.

Što se tiče klime u vozilu, Okanović savatuje: slobodno pustite koju god hoćete temperaturu, ali tri do pet minuta pred kraj putovanja isključite klimu, pojačajte ventilaciju, postižete da polako počinje spoljni vazduh da ulazi u vozilo, da se temperatura u vozilu izjednači sa spoljnom, da ne biste imali temperaturni šok kada izađete.

"Dok klima radi, na isparivaču, delu klima sistema, se formira led, ako ugasite automobil, onog trenutka kada se ugasi i klima sistem, ostaje led na isprauvaču, led se polako topi, voda ostaje u sistemu i vlažna atmosfera u klimi je idealna za razvoj štetnih mikroorganizama", objasnio je Okanović.

Dalje dodaje da ako ugasite klimu pet minuta pre kraja putovanja, vazduh koji cirkuliše kroz ventilaciju topi led i suši sistem i kada parkirate auto, klima sistem je suv i nema štetnih mikroorganizama.

Kada pravimo pauzu

Osvrćući se na to kada praviti pauze u toku puta, Okanović kaže da je mnogima bitno da uđu u apartman do 13 časova, da im ne propadne dan, da bi otišli na plažu.

Prema njegovim rečima, jedini lek za umor je odmor, najviše na dva sata treba praviti  odmore. "Nemojte da se junačite, da ubeđujete sebe kako vi to možete - cela vaša porodica je na četiri točka", upozorio je on.

Junačenje može da vas skupo košta, rekao je Okanović.

Kada krećete na put informišite se kada je smena na granicama, kod nas su smene u 7 odnosno u 19 časova.

Ljudi biraju vikend obično zbog posla, rade do petka i hoće u subotu da budu na odredištu.

"Pođite od toga da će biti gužve i na naplatnim rampama i na graničnim prelazima, nervoza je veliki neprijatelj vozača, ako rešite da vozite brže, da pretičete gde ne bi trebalo možete da poginete. Izbacite nervozu iz automobila, uživajte u vižnji, napravite plan, ako imate decu vidite kako da ih animirate, jer može njihova nervoza da se odrazi na vozača", zaključio je Okanović.

Da li putovati danju ili noću

Osim ukoliko niste profesionalac, vozač kamiona, autobusa, taksista koji inače rade noću, naš savet je nemojte da putujete noću, rekao je Okanović.

Ako se u tri ujutru nešto desi u dolini Vardara, ko će da vas vidi i pomogne, gde ćete naći vulkanizera, šta ćete i kako ćete, mnogo je bolje putovati preko dana, zaključio je Damir Okanović.


#   saobraćaj   toplo   Gradina   tropsko   red vožnje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima