Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Борба против тероризма биће немилосрдна!

rssBookmark and Share

Бујановац 15.07.2015. Танјуг

Отпор и борба Србије против тероризма биће апсолутно немилосрдни, изјавио је премијер Александар Вучић током посете Прешеву и Бујановцу, на југу Србије.

Фото Твитер
Фото Твитер

Он је рекао да Влада Србије предузима све мере да заштити земљу. "Веома озбиљно се припремамо за борбу против тероризма. Наш отпор и борба биће апсолутно немилосрдни", поручио је Вучић, који је посетио новоотворени Центар за мигранте у Прешеву.

Он је оценио да талас миграната не утиче на укупну безбедносну ситуацију у Србији и нагласио да "мигранти не долазе да би правили инциденте".

"Ови људи побегли су од несреће, рата и траже бољи живот, а не невољу", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да се питање миграната не може решити подизањем зидова и да Србија сама не може поднети терет збрињавања све већег броја миграната.

Он је рекао да дневни прихват миграната у центрима широм земље кошта државу 15.000 евра, и упозорио да се очекује пораст броја избеглица са Блиског Истока и севера Африке.

ВУЧИЋ У ПОРОДИЛИШТУ
Премијер је обишао и ванболничко породилиште у Прешеву, у чију је реконструкцију српска влада уложила 115 милиона динара, и поручио да се оно више никада неће затварати. Он је подсетио да породилиште није радило од 1988. и да ће после помоћи српске владе од 115 милиона динара, Европске уније од 250.000 евра и Албаније од 50.000 евра, ту годишње моћи да се обави 500 порођаја "Мислим да су услови изванредни. Тешко да у неком малом месту у Србији можете да нађете овакве услове", рекао је Вучић и у шали се обраћајући председнику општине Рагми Мустафи рекао да је Албанија могла да уложи и више новца. "Ови твоји су могли да дају више од 50.000 евра и то ћу Рами да кажем када га будем чуо послеподне", рекао је Вучић. Мустафа је захвалио српском премијеру на посети и истакао да обновљено породилиште посебно олакшава живот социјално угроженим трудницама.

"Ово неће бити проблем само целог лета, него и целе зиме. Морамо заједно са ЕУ да тражимо решење, није решење у зидовима већ у заједничкој политици земаља ЕУ, али и свих нас који се налазимо на транзитном путу", рекао је Вучић приликом обиласка ванболничког породилишта у Прешеву, које је недавно почело с радом.

Према његовим речима, буџет Србије не може да поднесе трошак збрињавања миграната и око тога се очекује помоћ Европске уније.

Председник Владе је у Прешеву обишао и дневни прихватни центар за избеглице и мигранте, у ком се дневно пријави између 700 и 900 људи.

"Прва земља Европске уније (Грчка) не ради свој посао на задовољавајући начин него их само испоручи Македонији, која их проследи код нас. Заједно са ЕУ морамо пронаћи решење", казао је премијер.

Говорећи о односима на југу земље, Вучић је на конференцији за новинаре оценио да се у Прешеву и на југу Србије полако, али сигурно враћа поверење између Срба и Албанаца и да се гради заједнички живот.

"Полако смо почели да слушамо једни друге. Надам се да је време у ком смо се тукли иза нас, и да се неће поновити. Наше је да градимо поверење", казао је он.

Премијер је истакао да је он први председник Владе Србије који је посетио општину Прешево, и изразио задовољство због тога што је на лицу места разговарао са локалним званичницима о свим темама важним за ту општину.

По доласку, Мустафа је председнику владе уручио Захвалницу општине Прешево, као првом премијеру који је обишао тај крај, на шта је Вучић захвалио, уз опаску: "Није ваљда да сам ја први премијер који је дошао у Прешево".

Премијер Србије оценио је да се позитивно развијају односи са Албанцима у Прешеву, иако су још далеко од идеалних.

Кад би знали када ће им бити боље
Извештачу Танјуга грађани Прешева су рекли да сматрају значајном посету премијера, те да очекују да ће се на лицу места уверити у како теским условима се тамо живи, пре свега јер нема посла, али зато што не знају када ће бити боље.

"Начин обраћања говори о другачијем времену и нечему што би требало да буде у будућности. Надам се да је време у ком смо се тукли и млатили далеко иза нас и да се неће више никада поновити", изјавио је новинарима у Прешеву.

Истичући да се на развијању поверења ради те да је уверен да ће односи бити све бољи, Вучић је оцени да је за то потребно још много времена.

"Данас када сам дошао изненадио сам се да сам први председник владе Србије који је посетио у Прешево. То је ствар који су и они поштовали. Обични људи не осећају мржњу с наше стране, већ рационалан, коректан и истински приступ. Осетио сам и ја данас овде нешто слично. Уверен сам да ћемо моћи да изградимо боље односе", казао је он.

Упитан како је доживео Прешево, премијер је у шали казао да је најпре угледао шаховски клуб, јер га је то подсетило на време проведено у војсци где је, каже, најчешће играо шах с Албанцима.

"Видео сам много људи на улицама, што значи да је незапосленост велика, али видео сам и да је Прешево жив и енергичан град. Ту можемо и морамо много тога да уложимо", казао је премијер.

Верује, каже, да се могу постићи бољи резултати, нормалнији и бољи живот за све грађане Прешева, наравно, уз решавање проблема, али и уз даљу подршку ЕУ.

С премијером су данас у пости Прешеву и Бујановцу министри Златибор Лончар, Александар Вулин и Небојша Стефановић, као и директор Полиције Милорад Вељовић и директор Канцеларије за југ Србије Зоран Станковић.


#   Бујановац   Прешево   Александар Вучић   Небојша Стефановић   Александар Вулин   незапосленост   социјално угрожени   Зоран Станковић   Златибор Лончар   Милорад Вељовић   Рагми Мустафа     прихватни центар   југ Србије
@avucic @nesastefanovic @VulinAleksandar @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима