Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стефан Радовић: Куршумлија је општина малограђана

rssBookmark and Share

Куршумлија 01.01.2013. Стефан Радовић

У новогодишњем Интервју за ''Јужну Србију'' Стефан Радовић из Куршумлије открива да и поред понуда страних Амбасада уопште не размишља о томе да наспусти Куршумлију и тако причини задовољство онима који би то волели. У разговору за наш портал један од најпознатијих припадника Геј популације у Србији открива како је спознао своје сексуално опредљене, али и како је бити другачији у мрачној Куршумлији, провинције мачо узора која свом силином демонстрира мржњу и из свог мрака удара тамо где не треба.

Стефан Радовић: Куршумлија је општина малограђана
Како си открио да волиш мушкарце и кад?

Ја сам већ у 5. разреду основне школе схватио да имам склоности ка мушкарцима, те да обожавам да облачим женске ствари. Моје прво искуство са мушкарцем старијим три године од мене из Ниша догодило се када сам био у 6.разреду основне школе, виђали смо се по Нишу где смо и излазили. Већ у првој години средње школе сам озбиљно размишљао о другим мушкарцима и везама и све више код куће у соби носио шенску одећу и обућу.

Кажете да се већина припадниак геј и транс популације још увијек крије. Ви немате проблема са тим, дакле јасно и јавно изражавате своје ставове, можете ли нам зато рећи колико је за Вас био тежак тај корак, те колико сте проблема имали и да ли их још увек имате?

Ја имам један проблем, што је њима проблем, што ја немам проблем да кажем све што имам и мислим.Куршумлија је место малограђана, али има и пуно људи ипак који мене обожавају. Тако да мени сељаци и примитивци не могу ништа.

Колико предтсављање геј популације путем културе, филмова, перформанса и других видова изражавања може допринети побољшању статуса геј популације?

Неопходно је унапредити едукацију и информисаност, јер већина људи ништа не зна о хомосексуалној популацији.Али, не могу људи да се едукују под старе дане ако су затупљени од малих ногу. Филмови попут ''Параде'' помажу доста, али је неопходно и увођење сексуалног образовања у свим школама.


Какво је генерално стање по питању права ЛГБТ популације у Србији по Вашој процени, те колико су политичке промене, нови председник и парламентарна већина, утицале на ЛГБТ популацију?

Стање по питању ЛГБТ популације у Србији се може окарактерисати као задовољавајуће, нова власт и нови председник Србије Томислав Николић нису свакако допринели томе, већ само друштво и организације које се бавим људским и правима ЛГБТ популације, а које су током предходне године спровеле пар изванредних акција у свим већим градовима у Србији.Својом искреном подршком и јавним залагањем за осбе другачијег сексуалног опредељења пуно помажу политичари, као и све јавне личности.

Која јавна личност је најистрајнија и највише вас подржава ?

То је свакако Јелена Карлеуша која то чини свакодневно. Такође ту су и Славица Ђукић Дејановић моја пријатељица, као и лидер Либерално Демократске партије Чедомир Јовановић.

Имао си неколико веза. Како то функционише?

Као и веза код стрејт ликова, нема ту никаквих разлика и то је оно што малограђани незнају.
Током везе патимо, волимо се, излазимо...Баш као код стрејт парова.

Јеси ли икад размишљао да одеш у иностранство, јер не можеш слободно да изађеш на улицу са својим партнером?

За сада немам намеру нити размишљам о томе да напустим Куршумлију, ја знам да би већина тиме била задовољна, али мораћу да их разочарам јер о томе чак и не размишљам и ако имам пар озбиљних понуда из страних Амбасада.

Постоје ли места у Куршумлији, или на Југу Србије где се окупљају хомосексуалци/трансексуалци?

Постоји у Нишу пар места. Што се Куршумлије тиче, ја имам један кафић у коме стално излазим, власник тог кафића је мој добар пријатељ, а имам утисак да су сви сем једне особе запослене у том кафићу латентни Хомосексуалци.

Имао си проблема са некима од њих ?

Ја немам проблем нисаким.Они имају проблем самном , јер није лако бити ограничени латентни хомосексуалац. Није лако бити полусвет, а још је теже када ти је живот испуњен мржњом као њихов. Не плашим се ја никога,  мени је савест мирна и чиста за разлику од њих.

Како је уопште бити познати Геј/Трансвестит у Куршумлији данас?

Тај притисак који сам проживио ме је научио неким стварима и учинио непобедивим и јачим него икада.

Ја сам поносан на то што сам, али људи на пример не знају то да сам ја такође озбиљан новинар једне угледне Новинске агенције за коју шаљем извештаје и прилоге.

Шта мислиш, кад би могла код нас да почне да се прихвата сексуална различитост?

Ја сам сигуран да ће прво место у Србији у коме ће бити прихваћена сексуална различитост бити Куршумлија, ја се апсолутно залажем и трудим да то буде тако и могу вам рећи да успевам. Ако вам кажем да ми је радница једне продавнице у Куршумлији казала да је мислила да је бити другачијег сексуалног опредељења болест, све док није читала о мени, а онда ме и упознала уживо, све вам је јасно. Сем што ме она сада обожава, учи своју децу правим ставовима, а списак таквих се шири, а то је мој велики успех.

Да ли сте поднели неку тужбу због напада на основуи сексуалне оријентације и родног идентитета ?

Да. Нашим законом су јако добро регулисане неке ствари када су у питању особе другачијег сексуалног опредељења, то је сада све на суду, а тако ће бити и на даље са сваком особом која мене напада а без икаквог разлога.

Имаш ли сада дечка, и какво је твоје емотивно стање сада ?

Ја сам имао озбиљну везу са једсним фудбалером, од нашег раскида сам и поред доста прилика соло јер сам особа која не пада баш тако лако.

Која је ваша новогодишња честитка нашим читаоцима.

Свим вашим читаоцима желим да буду јаки у животу и пуно здравља и среће у новој 2013.години.


Коментара: 0


#   Куршумлија   Томислав Николић   Јелена Карлеуша   Чедомир Јовановић   Славица Ђукић Дејановић   председник Србије   прво место   средње школе
@predsednikrs @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима