Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли катаракта мора да се оперише?

Bookmark and Share

05.10.2023. Никола Стојановић

Одговор је – Да. Лекари препоручују операцију катаракте као најбољи начин за лечење замућеног сочива, тј. његово вађење и постављање вештачког сочива који ће обезбедити нормално функционисање вида.

Да ли катаракта мора да се оперише?

 

 

Зашто лекари препоручују операцију као најбоље решење, да ли је поступак носи неки ризик и како се изводи?

Наставите са читањем текста и сазнаћете све информације. Не треба да се бринете и да вас одлука мучи јер је уз правог лекара и клинику све апсолутно безбедно и резултати су загарантовани.

Катаракта може да доведе до слепила

Природно замућење очног сочива се назива катаракта. Ефикасно лечење не постоји, а симптоми се погоршавају јер сочиво постаје све замућеније, тврђо и има жућкаст, мутан одсјај.

Осим нејасног вида, могу се јавити и дупле слике, лош вид ноћу, слабије фокусирање вида и све теже обављање свакодневних функција. На крају почиње и вид да слаби јер се очни мишић превише напрежи да би изоштрио слику па се јавља и слепило ако се не реагује на време.

Иако се катаракта највише везује за старију доб, она може настати и услед лоших животних навика, недовољне бриге о виду, трауме ока, придружених болести и природне склоности која се наслеђује.

Без обзира на узроке, ефикасна терапија је једна – операција катаракте једина враћа нормалан вид.

Операција катаракте не боли!

Упркос свим мишљењима, операција катаракте је једна од најмање инвазивних, ради се у локалној анестезији и исти дан се иде кући, након неколико часова од интервенције.

Прво се дају капи за проширење зеница и благи седатив да би пацијент био смирен током читавог рутинског захвата. Након 10 минута се све завршава, а савремене окулопластичне клинике изводе рез ласером ваде замућено сочиво и то разбијено уз помоћу сонде и на слободан простор поставља вештачку замену.

Многи пацијенти имају страх што су будни и треба да држе око мирним, али уз разговор са лекаром и припрему већина пацијената превазиђе страх и сарађује без проблема.

Могуће је чак и оперисати катаракту у тоталној анестезији ако је неопходно и хирург ће са својим тимом учинити све да постигнете максималну комоцију и будете опуштени током читавог поступка.

Колико је тежак постоперативни период?

Током неколико дана је неопходно да се око штити од прашине, ветра, не кваси, а укапавају се и капи које помажу зарастању. 

Лекар периодично прати ток опоравка, али током читавог периода не постоји бол или било какви симптоми веће нелагодности. После отприлике 4 недеље пацијент ће видети пун резултат операције, а тада на очном прегледу се утврђује да ли су потребне наочаре или пацијент види савршено.

Не верујте чудотворним лековима, кремама, чајевима, капима и другим препаратима јер се катаракта трајно лечи искључиво оперативно.

Стручњаци из ове области препоручују да се захват уради што раније и да је застарело мишљење чекати да катаракта напредује. Уместо тога, савет је да се вид заштити и очно сочиво извади чак и када симптоми не утичу превише на функционисање јер ће се овако многе компликације спречити.

Најбоље је заказати преглед у очној клиници и на једном месту урадити основни очни преглед и комплетну дијагностику па ће окулопластични хирург дати најбоље савете и препоруке за евентуално лечење.


 

 


#   катаракта   очи   офтомологија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима