Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Доктор Пенг открива на колико степени вирус може да се уништи, има и савете

Bookmark and Share

06.04.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Преносећи искуства из Кине, каже да је изолација најбоља мера за решавање проблема ширења ове епидемије.

Фото: Преузето са портала РТС
Фото: Преузето са портала РТС

Шеф кинеског експертског тима који борави у Србији Пенг Џићанг оценио је у интервјуу за магазин Одбрана да су у Србији предузете мере које је требало предузети – уведено је ванредно стање, полицијски час, затворене су границе. Каже да су то добре и ефиксане мере за контролисање епидемије.

Говорећи о природи ковида 19, др Пенг је рекао да је то нови тип коронавируса и према досадашњим сазнањима сличан је САРС-у и МЕРС-у, наводи се на сајту Министарства одбране. 

"Отприлике његова отпорност слична је њиховој. Значи, дуже се задржава на хладноћи. Било је неких говора да 'не воли' врућину, али се, према последњим искуствима, ње баш и не плаши. Може да се уништи након сат времена излагања температури од плус 56 степени Целзијуса. Значи, може опстати и у Африци. И тамо има оболелих. Међутим, најлакше се појављује на хладноћи", истакао је др Пенг.

Према његовим речима, вирус се најлакше може пренети прва два дана од појаве болести и пет дана након појаве – тада је најопаснији.

Као најефикаснију меру заштите од коронавируса, др Пенг наводи ношење маске. 

"Носите маске. Само маске. Кад носите маску, то је један од најефикаснијих метода заштите", рекао је он. 

Преносећи искуства из Кине, он каже да је изолација најбоља мера за решавање проблема ширења ове епидемије.

"Иако се неки људи који су били подвргнути изолацији нису добро осећали, јер није лако бити изолован 14 дана, та изолација је прихваћена. Знали су да се само на тај начин може победити ова болест, уз поштовање мера која је донела кинеска влада. Међутим, ти људи нису били изоловани код куће, него у другим просторима, на пример хотелима или за то одређеним местима", каже кинески експерт. 

Истакао је да су сви схватили да треба да сарађују са владом, да поштују мере које је она донела и да је то добро за друштвену заједницу, тако да су се у складу са тим и понашали. 

И Кина и Америка припремају своје вакцине 

Др Пенг такође истиче да здравствени систем није једини који треба да носи терет борбе против коронавируса, истичући кинески пример.

"У тој борби учествовала је цела друштвена заједница, многе институције, а не само здравствени систем. И само заједничком друштвеном акцијом успели смо да победимо овај вирус", рекао је доктор из Кине.

На питање каква је вероватноћа да се неко ко је био заражен и оздравио зарази поново, др Пенг сматра да "вероватноћа није велика".

Али вакцина је свакако најделотворнији лек против епидемије. "Сада и Кина и Америка припремају своје вакцине. Американци имају свој тип, а ми свој. У Кини су већ урађена испитивања вакцине на животињама, а сада се почиње клиничко испитивање на људима добровољцима", каже др Пенг и напомиње да, када буду завршена клиничка испитивања, треба да прођу још три месеца да вакцина може и званично да се користи.

"Дакле, отприлике крајем јуна", процењује кинески стручњак.

Значајна улога војске 

Др Пенг посебно истиче велику улогу коју је кинеска војска имала у сузбијању епидемије.

"Војска је радила на стварању мобилних болница, дала је велики број људи за спасавање и пружање помоћи људима. Од изузетног су значаја њихова дисциплина и искуство у спровођењу одређених мера", рекао је др Пенг и похвалио ангажовање Војске Србије, истичући пример брзине и ефикасности у раду на уређивању привремених болница.

Порука др Пенг Џићанга, шефа кинеског експертског тима који борави у Србији, јесте да две земље повезује традиционално пријатељство – да смо челични пријатељи, истичући да су то знали и пре доласка у Србију, а отићи ће још уверенији да је то велика истина која везује два народа.

Коментара: 0


#   здравље   савети   Кина   Коронавирус   Пенг Џићанг
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима