Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Др Јанковић УКЦ Ниш: Праве ковид пацијенте као када је харао делта сој готово да немамо

rssBookmark and Share

Ниш 22.02.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Идемо ка смиривању епидемијске ситуације и нади да ћемо живети сасвим нормално на пролеће и лето, рекao је за РТС проф. др Радмило Јанковић. Мислим да ковид 19 више неће бити карантинска болест, да неће бити обавезно тесирање и мере ће бити све блаже, каже Јанковић.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Проф. др Радмило Јанковић каже да ће се побољшање епидемијске ситуације одржати, кривуља је почела да пада и то незаустављиво.

"Очекивао сам наглији пад, али три до три и по пута мање је заражених него пре 15 дана, јасан је тренд да ће наредне недеље у Нишу бити испод 100 заражених. Моја претпоставка је била да ћемо у Србији имати испод 5.000, што се и остварило. Уторак је дан када је највише заражених током пика. Идемо ка смиривању и нади да ћемо живети сасвим нормално на пролеће и лето", рекао је Јанковић.

Омикрон и оно што се десило у последња два месеца пременило је поглед на ковид 19. Углавном имамо старе пацијенте, невакцинисане, који болују од неких других болести и када дођу у Ургентни центар успостави се да су позитивни јер је интензитет заражавања био велики, објашњава Јанковић.

Праве ковид пацијенте као када је харао делта сој готово да немамо. Немамо млађе пацијенте. Ово превише дуго траје, велики је притисак и промениће се епидемиолошка доктрина, указао је он.

"Мислим да ковид 19 више неће бити карантинска болест, да неће бити обавезно тесирање и мере ће бити све блаже и блаже", напомиње Јанковић.

Неке државе имају много више разлога да се тако понашају, показало се да су потпуно вакцинисане особе заштићене и од омикрона и да је клиничка слика била блага и врло кратка. "Готово да нисмо имали ниједну особу која је имала компликације и смртни исход", подвукао је Јанковић.

Професор каже да је сигуран да ће мере укидати, али постепено, као у западној Европи, немамо висок проценат вакцинације, али немамо ни наду да ћемо га и повећати.

"Изгубили смо снагу и аргументацију у убеђивању људи. Имамо део становништва који је незаштићен и огроман део становништва који је прокужен омикроном, који је много већи од опсега вакцинисаних, и сигуран сам да ће у Србији бити мирно пролеће и лето, једина ограда да ћемо се вратити нормалном животу је да сачекамо јесен. Мутирани сојеви су долазили с краја лета и почетком јесени, не верујем да ће нова варијанта бити опаснија", закључио је Јанковић.


#   Ниш   Радмило Јанковић   Универзитетски клинички центар ниш   Делта корона
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима