Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кад леђа заболе – правац бања

Bookmark and Share

Нишка Бања 12.12.2022. Никола Стојановић

Бол у леђима многи игноришу, а многи пак не могу да трпе ни секунд. Једно им је заједничко – осећај беспомоћности када су покрети ограничени.

Радон, Фото: Јужна Србија Инфо
Радон, Фото: Јужна Србија Инфо

fizikalna terapija

Узроци бола могу бити многобројни и у зависности од пола, узраста и општег здравственог стања. И док неки прибегавају алтернативним решењима, други иду лекарима ин а терапије, моги се одлуче и да циљано ду да се посвете свом здрављу и здравственом проблем, и то у специјализованим бањама.

Југ Србије – оаза за обољења кичме

Када потражите која је то бања идеална уколико имате потребу да лечите бол у леђима, избор који је пред вама је прилично широк. Познато је да наша земља обилује лечилиштима за готово све врсте болести, а то колико је значајан боравак у бањама, нарочито након операција, односно у период рехабилитације одређених стања или повреда. За проблеме са кичмом највише се издвајају бање на југу Србије. Синоним за боравак у бањи јесте купање у минералној води, као и термоминералној води, а за поједине и врло живописно мазање блатом. Све то добијају они који се упуте у рехабилитационе центре. Бање као што су Пролом, Луковска, Рибарска, Јошаничка, Нишка, Сокобања – права су места за лечење свих проблема који погађају кичмени стуб.

Физикална терапија у бањама 

Када пацијент има проблеме са боловима у кичми, који су толико чести у читавој популацији, прибегава се бројним методама како да се тај бол олакша, али и да се елиминише. Постоје и лекови, и различите врсте терапије које у неким случајевима дају добре резултате, док у неким немају превеликог учинка. У тим тренуцима мора да се иде даље – а то даље јесу управо бање. И да ствар буде јасна – треба направити разлику између данас све популарнијих спа центара и бања у којима се врши лечење и рехабилитација. Одлазак у бању на лечење подразумева свакодневне и целодневне активности и терапшију која једино тако обједињена може дати одличне резултате.

Индивидуални приступ изузетна предност

Иако се на овом приступу заснива лечење и у домовима здравља, није исто када циљано одете на терапију која најчешће траје до сат времена и када одете у бању где је цео боравак подређен томе да све што радите побољша ваш здравствени статус. Стални надзор лекара и особља је у том случају непроцењив – вежбе које се преписују за болну кичму правилније се раде уз надзор стручњака,па ће самим тим и ефекти бити бољи.

Физикална терапија – у којим случајевима се препоручује

Физикална терапија је једна од најпознатијих метода у лечењу повреда и деформитета кичме, али многима је мало познато шта она заправо подразумева и ко је кандидат за њу. Дискус хернија је свакако једна од првих обољења у коме је физикална терапија неопходна. Затим, ту је бол у лумбалном делу кичме, затим бол у рамену, куку, колену. И за петни трн се препоручује физикална терапија, као и све врсте спортских повреда. Често то буде и комбинована терапија, где се уз одређене вежбе примењује и терапија магнетним таласима, као и топлотна или струјна терапија. Оно што уз то свакако добро дође јесте масажа, и то она коју раде стручна лица и која је прилагођена целокупном здравственом стању пацијента.


#   Нишка Бања   лечење   велнес   физикална терапија   леђа   масажа   бања
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима