Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НАСА уступа патент за једноставнији и јефтинији респиратор

Bookmark and Share

25.04.2020. РТС, Science alert

Инжењери Америчке агенције за истраживање свемира (НАСА) осмислили су и направили респиратор, који има много мање делова, јефтин је и лак за производњу, а свој патент нуде бесплатно свима који желе да га производе.

НАСА уступа патент за једноставнији и јефтинији респиратор

Тим инжењера из Насиног истраживачког центра "Jet Propulsion Laboratory" у Пасадени, у Калифорнији, осмислио је и направио нови респиратор за 37 дана.

Уређај назван "витал" (као акроним од Ventilator Intervention Technology Accessible Locally), има седам пута мање делова од уобичајених респиратора, што га чини једноставнијим за масовну производњу.

Насини администратори рекли су да нуде бесплатно лиценцу како би уређај доспео у болнице што брже.

„Одељења за интензивну негу третирају велики број пацијената оболелих од ковида 19, који захтевају веома динамичне респираторе. Намера нам је да са виталом смањимо шансу да пацијенти доспеју до наредне фазе болести која захтева помоћ напредних респиратора“, каже доктор Џ. Д. Полк, Насин главни здравствени и медицински официр.

Прототип респиратора тестиран је у болници Маунт Синај у Њујорку, где се показао одлично.

Тим је поднео захтев за одобравање коришћења америчкој Агенцији за храну и лекове, а очекује се да у наредних 48 часова добије зелено светло.

Импровизовани делови

Како би избегли ремећење производног процеса уобичајених респиратора, Насини инжењери одлучили су се за дизајн који користи другачије делове и има их много мање.

„То су делови које користе друге индустрије у производњи својих производа, а сада могу и да имају другачију примену“, навео је Дејв Галагер, један од директора "Jet Propulsion Laboratory".

Тиме ће, како се надају, произвођачи моћи да производе ове уређаје без ремећења производње уобичајених респиратора.

„Не користи делове које би иначе нашли у респираторима. Скоро 700 делова се уопште не користи у нашем респиратору, што значи да неће реметити производњу и сировински ланац уобичајених респиратора“, наводе из тима.

Иако није речено колика би тачна цена била, Галагер процењује да би нови респиратор коштао око 2.000 до 3.000 долара. Поређења ради, „Џенерал моторс“ производи лоу-кост респираторе за 16.000 долара по комаду.

 

Коментара: 0


#   респиратор   НАСА   Коронавирус
@NASA @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима