Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мање пацијената са можданим ударом, али обољевају све млађи људи

rssBookmark and Share

Ниш 17.10.2018. Бета

На Клиници за неурологију у Нишу смањен је број пацијената са можданим ударом са 1.000 на 700 у протеклих годину дана, изјавила је данас директорка клинике Мирослава Живковић, али је упозорила да се мождани удар углавном констатује код млађих од 50 година.

Мање пацијената са можданим ударом, али обољевају све млађи људи

Мирослава Живковић је за агенцију Бета казала да дневно на Клиници приме шест до седам пацијената и да је стопа смртности оболелих смањена на 20 одсто.

"Отприлике једна трећина, понекад и половина пацијената су особе млађе животне доби, млађе од 50 година", рекла је Живковић.

Према њеним речима, мождани удар код младих људи често је узрокован генетски условљеним поремећајима, али постоје бројни други фактори ризика, укључујући болести које се не лече и лоше животне навике.

"Повишен притисак је један од узрока можданог удара, а није 'ексклузива' само старијих људи. Фактори ризика су и гојазност, пушење, физичка неактивност, стрес", казала је Живковић.

Она је истакла да је смањење броја оболелих и морталитетне стопе велики успех садашње генерације лекара, али и медија који промовишу здраве стилове живота и важност превенције.

"Имамо одличну сарадњу дијагностике и свих консултантских служби на једном месту у новом Клиничком центру и захваљујући томе ми реагујемо врло брзо", изјавила је Живковић.

Она је подсетила да је Клиника за неурологију једина здравствена установа на југу Србије која збрињава пацијенте са можданим ударом и покрива подручје на коме живи 2,5 милиона становника.

Коментара: 0


#   Ниш   мождани удар   Клиника за неурологију   Мирослава Живковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима