Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Manje pacijenata sa moždanim udarom, ali oboljevaju sve mlađi ljudi

rssBookmark and Share

Niš 17.10.2018. Beta

Na Klinici za neurologiju u Nišu smanjen je broj pacijenata sa moždanim udarom sa 1.000 na 700 u proteklih godinu dana, izjavila je danas direktorka klinike Miroslava Živković, ali je upozorila da se moždani udar uglavnom konstatuje kod mlađih od 50 godina.

Manje pacijenata sa moždanim udarom, ali oboljevaju sve mlađi ljudi

Miroslava Živković je za agenciju Beta kazala da dnevno na Klinici prime šest do sedam pacijenata i da je stopa smrtnosti obolelih smanjena na 20 odsto.

"Otprilike jedna trećina, ponekad i polovina pacijenata su osobe mlađe životne dobi, mlađe od 50 godina", rekla je Živković.

Prema njenim rečima, moždani udar kod mladih ljudi često je uzrokovan genetski uslovljenim poremećajima, ali postoje brojni drugi faktori rizika, uključujući bolesti koje se ne leče i loše životne navike.

"Povišen pritisak je jedan od uzroka moždanog udara, a nije 'ekskluziva' samo starijih ljudi. Faktori rizika su i gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost, stres", kazala je Živković.

Ona je istakla da je smanjenje broja obolelih i mortalitetne stope veliki uspeh sadašnje generacije lekara, ali i medija koji promovišu zdrave stilove života i važnost prevencije.

"Imamo odličnu saradnju dijagnostike i svih konsultantskih službi na jednom mestu u novom Kliničkom centru i zahvaljujući tome mi reagujemo vrlo brzo", izjavila je Živković.

Ona je podsetila da je Klinika za neurologiju jedina zdravstvena ustanova na jugu Srbije koja zbrinjava pacijente sa moždanim udarom i pokriva područje na kome živi 2,5 miliona stanovnika.

Komentara: 0


#   Niš   moždani udar  Klinika za neurologiju  Miroslava Živković
@


 


[ Dodaj komentar ]