Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нова опрема и амбулатно возило за здравствену заштиту

rssBookmark and Share

Врање 27.05.2018. Јужна Србија Инфо

Посета Делегације ЕУ у Републици Србији Врању завршена је обиласком Здравственог центра, где су званично уручене донације Заводу за јавно здравље и Дому здравља.

Нова опрема и амбулатно возило за здравствену заштиту

Унапређење здравствене заштите подржано је донацијом за микробиолошку лабораторију укупне вредности 21.200 евра као и финасирањем рада два стручна лица на пословима дезинфекције, дезинсекције и дератизације.

“Завод за јавно здравље Врање је од почетка мигрантске кризе укључен у рад са мигрантима кроз послове на одржавању хигијене у Прихватним центрима за мигранте које спроводи и данас. Поред тога делујемо превентивно на отклањању ризика за настанак и ширење епидемије у случају миграционих кретања”, рекла је директорка ове здравствене установе Светлана Стојановић.

Нова опрема и амбулатно возло ”Укључивање мигранта и избеглица у систем здравствене заштите и начин на који су прихваћени код локалног становништва представља пример позитивне праксе. Зато ЕУ подржава здравствене институције и њихове услуге”, рекао је Николас Бизел, шеф операције у делегацији Европске уније у Републици Србији. Захваљујући донацији ЕУ,

Хитној служби Дома здравља обезбеђено је потпуно опремљено амбулантно возило у вредности од 40.000 евра. Према речима директорке Дома здравља Јадранке Ајановић, ово возило је значајно за пружање здравствене заштите и транспорт пацијената према здравственим центрима и Клиникама у граду и ван њега. “Комплетна техничка опрема пружа могућност збрињавање најургентнијих стања као што су примена кардио-пулмуналне реанимације, за тешко повређене пацијенте, посебно миграната међу којима су и труднице”, рекла је Ајановић. “Ова донација је од великог значаја за цео Пчињски округ и када је реч о мигрантима и када се ради о целокупном локалном становништву. Вишенаменско санитетско возило је од велике важности за сигурно и праворемено реаговање на терену и њиме ће се квалитет здравствене услуге подићи на виши ниво”, изјавио је градоначелник Слободан Миленковић. “Заједно са нашим партнерима из УН имамо за циљ да појачамо капацитете и да унапредимо квалитет, ефикасност и доступност услова у здравству.” нагласио је Бизел на крају.

Коментара: 0


#   Врање   ЕУ   Пчињски округ   Слободан Миленковић   санитет   мигранти   Завод за јавно здравље   возило   Здравствени центар Врање   Завод за јавно здравље Врање   Николас Бизел
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима