Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova oprema i ambulatno vozilo za zdravstvenu zaštitu

rssBookmark and Share

Vranje 27.05.2018. Južna Srbija Info

Poseta Delegacije EU u Republici Srbiji Vranju završena je obilaskom Zdravstvenog centra, gde su zvanično uručene donacije Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja.

Nova oprema i ambulatno vozilo za zdravstvenu zaštitu

Unapređenje zdravstvene zaštite podržano je donacijom za mikrobiološku laboratoriju ukupne vrednosti 21.200 evra kao i finasiranjem rada dva stručna lica na poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

“Zavod za javno zdravlje Vranje je od početka migrantske krize uključen u rad sa migrantima kroz poslove na održavanju higijene u Prihvatnim centrima za migrante koje sprovodi i danas. Pored toga delujemo preventivno na otklanjanju rizika za nastanak i širenje epidemije u slučaju migracionih kretanja”, rekla je direktorka ove zdravstvene ustanove Svetlana Stojanović.

Nova oprema i ambulatno vozlo ”Uključivanje migranta i izbeglica u sistem zdravstvene zaštite i način na koji su prihvaćeni kod lokalnog stanovništva predstavlja primer pozitivne prakse. Zato EU podržava zdravstvene institucije i njihove usluge”, rekao je Nikolas Bizel, šef operacije u delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji. Zahvaljujući donaciji EU,

Hitnoj službi Doma zdravlja obezbeđeno je potpuno opremljeno ambulantno vozilo u vrednosti od 40.000 evra. Prema rečima direktorke Doma zdravlja Jadranke Ajanović, ovo vozilo je značajno za pružanje zdravstvene zaštite i transport pacijenata prema zdravstvenim centrima i Klinikama u gradu i van njega. “Kompletna tehnička oprema pruža mogućnost zbrinjavanje najurgentnijih stanja kao što su primena kardio-pulmunalne reanimacije, za teško povređene pacijente, posebno migranata među kojima su i trudnice”, rekla je Ajanović. “Ova donacija je od velikog značaja za ceo Pčinjski okrug i kada je reč o migrantima i kada se radi o celokupnom lokalnom stanovništvu. Višenamensko sanitetsko vozilo je od velike važnosti za sigurno i pravoremeno reagovanje na terenu i njime će se kvalitet zdravstvene usluge podići na viši nivo”, izjavio je gradonačelnik Slobodan Milenković. “Zajedno sa našim partnerima iz UN imamo za cilj da pojačamo kapacitete i da unapredimo kvalitet, efikasnost i dostupnost uslova u zdravstvu.” naglasio je Bizel na kraju.

Komentara: 0


#   Vranje   EU   Pčinjski okrug   Slobodan Milenković   sanitet   migranti   Zavod za javno zdravlje   vozilo   Zdravstveni centar Vranje   Zavod za javno zdravlje Vranje   Nikolas Bizel
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima