Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Delegacija EU obišla Prihvatni centar u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 26.05.2018. Južna Srbija Info

Šef operacije u delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Nikolas Bizel, zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić sa saradnicima, predstavnici Komesarijata za izbeglice, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i invalidska pitanja, Međunarodne organizacije za migrante u RS i Ministarstva prosvete obišli su juče Prihvatni centar za migrante u Vranju.

Delegacija EU obišla Prihvatni centar u Vranju

Nakon obilska, smeštaja, kuhinje, igraonice za decu i ambulante Nikolas Bizel istakao je da je  EU od početka priliva migranata, od 2015. godine, sa skoro 100 miliona evra najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

"Svesni smo da odgovor Srbije na ovaj problem, ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijoj teritoriji borave migranti i izbeglice. Zbog toga EU pruža njima  pomoć, kako bi se unapredili kapaciteti i pružile potrebne zdravstvene, komunalne i obrazovne usluge. I u narednom periodu EU će nastaviti da podržava insitucije RS, kako bi se  na adekvatan način odgovorilo potrebama za rešavanje ovog problema", dodao je Bizel.

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić izrazio je zadovoljstvo stanjem smeštaja Prihvatnog centra, ističući da je on rezultat partnerkog odnosa EU, ali i državnih i lokalnih institucija. ,,U cilju obezbeđivanja svih potrebnih sadržaja za migrante, prošle godine ovde su otvoreni vrtić i ambulanta, tako da  migranti imaju pristojne uslove za život. Oni su veoma dobro prihvaćeni od lokalnog stanovništva i nije bilo nijednog incidenta. U narednom periodu lokalna samouprava  nastaviće da pruža svu potrebnu podršku“, istakao je  je Antić. ,,Prihvatni centar u Vranju funkcioniše na kvalitetan način zahvaljujući saradnji sa svim relevantnim institucijama. Posebno bih se zahvalio EU koja je prepoznala potrebe i zahvaljujući toj saradnji postignuti su svetski standardi“, dodao je Slobodan Savović, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije u Republici Srbiji. Okupljenima se obratio i Milenko Nikić specijalni savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je naglasio da je Vranje najbolji centar za migrante, ne samo po kvalitetu smeštaja, već pre svega zbog odnosa sa lokalnom zajednicom.

"Ljudi koji ovde žive osećaju se kao deo zajednice, jer su prihvaćeni u potpunosti, a to je ono najvažnije“, naglasio je Nikić.

U Prihvatnom centru u Vranju trenutno boravi 123 migranta.

Komentara: 0


#   Vranje   EU   lokalna samouprava   migranti   Nenad Antić   prihvatni centar   Nikolas Bizel
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima