Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Делегација ЕУ обишла Прихватни центар у Врању

rssBookmark and Share

Врање 26.05.2018. Јужна Србија Инфо

Шеф операције у делегацији Европске уније у Републици Србији Николас Бизел, заменик градоначелника Врања Ненад Антић са сарадницима, представници Комесаријата за избеглице, Министарства за рад, запошљавање, борачка и инвалидска питања, Међународне организације за мигранте у РС и Министарства просвете обишли су јуче Прихватни центар за мигранте у Врању.

Делегација ЕУ обишла Прихватни центар у Врању

Након обилска, смештаја, кухиње, играонице за децу и амбуланте Николас Бизел истакао је да је  ЕУ од почетка прилива миграната, од 2015. године, са скоро 100 милиона евра највећи донатор Србији у управљању миграцијама.

"Свесни смо да одговор Србије на овај проблем, не би био могућ без значајног доприноса локалних заједница на чијој територији бораве мигранти и избеглице. Због тога ЕУ пружа њима  помоћ, како би се унапредили капацитети и пружиле потребне здравствене, комуналне и образовне услуге. И у наредном периоду ЕУ ће наставити да подржава инситуције РС, како би се  на адекватан начин одговорило потребама за решавање овог проблема", додао је Бизел.

Заменик градоначелника Ненад Антић изразио је задовољство стањем смештаја Прихватног центра, истичући да је он резултат партнерког односа ЕУ, али и државних и локалних институција. ,,У циљу обезбеђивања свих потребних садржаја за мигранте, прошле године овде су отворени вртић и амбуланта, тако да  мигранти имају пристојне услове за живот. Они су веома добро прихваћени од локалног становништва и није било ниједног инцидента. У наредном периоду локална самоуправа  наставиће да пружа сву потребну подршку“, истакао је  је Антић. ,,Прихватни центар у Врању функционише на квалитетан начин захваљујући сарадњи са свим релевантним институцијама. Посебно бих се захвалио ЕУ која је препознала потребе и захваљујући тој сарадњи постигнути су светски стандарди“, додао је Слободан Савовић, представник Комесаријата за избеглице и миграције у Републици Србији. Окупљенима се обратио и Миленко Никић специјални саветник у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је нагласио да је Врање најбољи центар за мигранте, не само по квалитету смештаја, већ пре свега због односа са локалном заједницом.

"Људи који овде живе осећају се као део заједнице, јер су прихваћени у потпуности, а то је оно најважније“, нагласио је Никић.

У Прихватном центру у Врању тренутно борави 123 мигранта.


#   Врање   ЕУ   локална самоуправа   мигранти   Ненад Антић   прихватни центар   Николас Бизел
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима