Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обезбеђени авиони за безбедан и брз превоз болесне деце

Bookmark and Share

26.09.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Министарство здравља и Влада Републике Србије договорили су се о протоколу о сарадњи у хитним ситуацијама, када је реч о упућивању пацијената на лечење у иностранство. Обезбеђена су два авиона, како би се превоз пацијената обавио брже, лакше и безбедније.

Илустрација: magicmaman.com
Илустрација: magicmaman.com

Директор Дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић каже за РТС да је Влада, поред обезбеђивања средстава за лечење у иностранству, омогућила и безбедан и брз транспорт пацијената.

Телефон за информације

Од понедељка ће радити кол-центар, где ће родитељи позивом на број 0700 333 443 моћи да се информишу о критеријумима за упућивање пацијената у иностранство.

"Родитељи се некада не обрате Буџетском фонду, већ директно иду у иностранство. Нису знали која су њихова права", рекао је Дучић.

Додао је да се комисије Буџетског фонда и Републичког фонда за здравствено осигурање редовно састају, да су у њима експерти који раде по утврђеним критеријумима, те да нема проблема у функционисању фондова.

На располагању су два авиона, која се могу користити по посебном протоколу.

У мањем авиону могу да се превозе пацијент и оба родитеља, као и медицинска пратња.

"Увек је то један лекар и један техничар", рекао је Дучић.

Други авион намењен је за транспорт до 15 особа.

"Идеја је да може да се транспортује већи број особа истовремено, ако би дошло до масовног транспорта", рекао је Дучић.

Како РТС незванично сазнаје, могуће је да већ данас из Грчке буде превезена девојчица која је тамо имала несрећну ситуацију и која се налази у коми.

Ова два авиона обезбеђена су како би пацијенти на време стигли до неопходне помоћи и да би се избегло губљење времена за организовање превоза редовним летом, који је и скупљи.

Дечаци из Беле Цркве нису животно угрожени

Јуче су у Тиршову примљена два дечака из села Кајтасово у белоцркванској општини, након што је њихова деветогодишња сестра преминула у вршачкој болници.

Девојчица је из Дома здравља у Белој Цркви због повраћања и повишене температуре примљена у вршачку болницу 23. септембра. Након што јој се стање нагло погоршало, преминула је исте ноћи.

Убрзо су у вршачку болницу са истим симптомима примљена и њена два брата. Они су одмах пребачени у Дечју клинику у Тиршовој и, како РТС сазнаје, нису животно угрожени.

Директор Тиршове Синиша Дучић каже да су дечаци витално стабилни, те да су даља испитивања у току.

Коментара: 0


#   Дом здравља   деца   Влада Републике Србије   болест   животно угрожен   иностранство   транспорт
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима