Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вода као сигурна заштита од дехидрације беба и деце

rssBookmark and Share

Ниш 27.08.2018. Јужна Србија Инфо

Како настаје дехидрација код беба и деце? Који су то први симптоми и шта треба урадити у случају када је до дехидрације већ дошло?

Вода као сигурна заштита од дехидрације беба и деце

На ова и бројна друга питања студенти медицине и нутриционизма, у сарадњи са Удружењем нутрициониста и дијететичара Србије, биће на располагању за разговор са заинтересованим родитељима на тему важности правилне хидрације беба и деце, у периоду од 27. до 31. августа.

Едукација родитеља биће организована на педијатријском одељењу нишког Дома здравља, у терминима од 8 до 12 и од 14 до 18 часова.

Зашто су деца подложнија дехидрацији од одраслих?

Главни разлог лежи у метаболичким процесима, јер малишани имају другачији механизам терморегулације од одрасих.

Такође, дете има много мање килограма него одрасла особа, те је јасно да губитак течности на мању килажу пре доводи до дехидрације организма. 

Адекватан унос течности од кључног је значаја за правилно функционисање организма у целини. Вода је есенцијални нутритијент како код одраслих, тако и код деце. Садржај воде у организму код деце је много већи него код одраслих, док количина воде потребна за правилно функционисање дечјег организма зависи пре свега од узраста. Организам и мозак бебе и детета брзо се и непрекидно развија, а за тај напор му је неопходан оптималан унос минерала, који се великим делом налази у води.    

Едукације родитеља у домовима здравља су осим у Нишу, одржане и у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Дом здравља   бебе   деца   вода   здравље   студенти   едукација   дехидрација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима