Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Паксловид је доступан у Србији, али није за сваког – шта треба да знате о новом леку против ковида

Bookmark and Share

13.02.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Јелена Митрашиновић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије за РТС је објаснила ко ће моћи да прими лек и како се користи.

Паксловид је доступан у Србији, али није за сваког – шта треба да знате о новом леку против ковида

Ко сме да прими паксоловид 

Објашњава да једна компонента лека - ритонавир - због начина метаболисања у организму има значајан потенцијал да ступа у интеракције са многобројним лековима што би могло да доведе до нежељених ефеката или пак да умањи дејство паксловида.

"Из тог разлога је и одлука на нивоу Министарства здравља да се одлука о прописивања лека доноси на терцијарном нивоу и подржана је протоколом број 13 која је уврстила паксловид, наведен је списак лекова који не смеју да се користе у исто време са паксловидом", истиче гошћа Дневника.

Пацијентима неће бити омогућен приступ леку без консултације са лекаром.

"Паксловид је намењен за одрасле ковид пацијенте, изнад 18 година, који имају благе до умерене форме болести без кисеоничне терапије, који имају неку придружену болест - дијабетес, гојазни пацијенти, пацијенти са хроничним болестима кардиоваскуларног система, бубрега, јетре, активни малигнитети", напомиње Митрашиновићева.

Додаје да није намењен млађима од 18 година, трудницама, дојиљама, а контраиндикован је са тешким оштећењима јетре и бубрега.

У спроведним клиничким студијама лек је био испитан на пацијентима зараженим делтом.

"Познајући механизам дејства паксловида који не зависи од спајк протеина, реално је очекивати уверљиву ефикасност и против омикрон соја и других сојева", каже Митрашиновићева.


#   Коронавирус   Агенција за лекове   Паксловид лек корона
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима