Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ранац „од рамена до струка": Да ли је ђачка торба претешка?

rssBookmark and Share

Ниш 06.09.2019. Јужна Србија Инфо

Колико ранац може бити тежак а да не наруши здравље ђака, на који начин се носи, како се пакују књиге у њему? Ово су нека од питања на које је одговоре пружило предавање професорке Медицинског факултета у Нишу др Лидије Димитријевић одржано у организацији Градске општине Медијана.

Ранац „од рамена до струка": Да ли је ђачка торба претешка?

-Школска торба мора да буде одговарајуће величине, горња ивица не сме да проелази линију рамена, доња ивица да не прелази ниво струка. Материјал од којег је направљен ранац треба да чврст али лаган, уз више преграда, напоменула је проф. др Лидија Димитријевић уз препоруку да нараменице на ранцу морају да буду подесиве и довољно широке и удобне.

Саветује да укупна тежина школске торбе не сме да прелази 10 посто телесне тежине детета, да при паковању ранца треба обратити пажњу на распоред часова како би се избегло ношење сувишних књига.

На предавању намењеном директорима, учитељима и учитељицама основних школа са територије Градске општине Медијана, као и наставницима физичког васпитања и родитељима чуло се да  се теже књиге пакују ближе, а лакше даље од леђа детета. 

У препоруци, која може послужити као основа превентиве очувања здравља и спречавања компликација са држањем тела код деце у раном школском узрасту, а коју су добили учесници трибине, стоји и да родитељи и наставници треба да обрате пажњу на седење детета у школској клупи и код куће за радним столом, и што чешће их опомињу уколико примете да седе неправилно.

Ово је једно у низу предавања у организацији Градске општине Медијана, које по речима председника општине Небојше Коцића, може бити корисно целој друштвеној популацији и које највећа нишка општина организује у оквиру акције „Подршка  родитељству-Медијана за бебу више“. 

 

Коментара: 0


#   Ниш   Медијана градска општина   здравље   предавање   торба   ђаци   школска торба
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима