Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Снимање зуба код одраслих и деце

Bookmark and Share

25.04.2019. Никола Стојановић

Рендгенско снимање зуба је суштински део сваког плана лечења зуба. Снимање зуба је дијагностички, али може бити и превентивни метод, који помаже стоматологу да дијагностикује потенцијалне проблеме у оралној нези пацијента пре него што се јави већи проблем.

snimanje zuba
snimanje zuba

Рендгенско снимање зуба је суштински део сваког плана лечења зуба. Снимање зуба је дијагностички, али може бити и превентивни метод, који помаже стоматологу да дијагностикује потенцијалне проблеме у оралној нези пацијента пре него што се јави већи проблем. 

Рендген је врста енергије која пролази кроз мека ткива и апсорбује га дебело ткиво. Зуби и кости вилице су веома густи, тако да апсорбују рендгенске зраке, док рендгенски зраци лакше пролазе кроз десни и образе.
 


Интраорални и екстраорални снимци
 


X зраци су подељени у две главне категорије, интраоралне и екстраоралне. Интраорални је рендген који се узима из уста, док се ван уста изводи екстраорални рендген.
 
Интраорални рендгенски снимци су најчешц́и тип радиограма који се узима у стоматологији. Они дају висок ниво детаља зуба, костију и потпорних ткива уста. Ови рендгенски зраци омогуц́авају стоматолозима да:
 
-Пронађу шупљине у зубима
 
-Погледају корене зуба
 
-Провере здравље костију око зуба
 
-Одреде да ли се јавила пародонтна болест 
 
-Погледају статус развијених зуба
 


Врсте рендегнског снимања зуба
 


Постоји велики број рендгенских снимака које стоматолози могу да наруче. Већина њих се разликује у зависности од сегмената који се снимају, па се тако могу снимати цела вилица, обе вилице, појединачни зуби, синуси, итд.
Оно по чему се снимци изузетно разликују јесте да ли се одрађују у 2Д или 3Д варијанти.
У 2Д варијанти могу се радити дигитални ортопан, односно снимање целе обе вилице, вилични зглобови и синуси, где је количина зрачења минимална. Затим сегментни ортопан, који се ради на истој машини као и дигиталин ортопан, снимајући одређене сегменте вилице, одашиљући 75% мање зрачења. И дентоалвеоларни снимци, односно појединачно снимање сваког зуба, како би се добила јаснија и прецизнија слика о појединачном стању зуба, корена, и кости.
3Д варијанта користи се за ЦБЦТ снимање зуба, које се тренутно не примењује у свакој ординацији. ЦБЦТ снимање значи стоматолошка конусно компјутеризована томографија, односно означава снимање које ће омогућити стоматологу прецизан увид у целокупно стање костију, лица, вилица, зглобова, синуса и корена зуба. Ова врста снимка користи се за детаљно планирање лечења али и све више у за планирање постављања зубних имплантата.
 


Начин извођења снимања 
 


Ови рендгенски снимци се обично изводе у ординацији стоматолога. Прво, стоматолог ц́е вас покрити тешком оловном заштитом да заштити ваше тело од зрачења. Затим, ц́е вам у уста убацити мали апарат, направљен од пластике, и тражити од вас да га угризете јер то држи рендгенски филм на месту. Техничар ц́е затим наставити са снимањем рендгенске слике циљаног подручја. Овај процес је безболан и понавља се све док се не добију слике. Употреба дигиталних рендгенских зрака има значајно мање зрачења на пацијента, погодна је и штеди време за стоматолошку праксу.
 


Предности снимања зуба
 


Предности рендегнског снимања зуба су добро познате: помажу стоматолозима да дијагностикују уобичајене проблеме, као што су каријес, болести десни и неке врсте инфекција. Радиографски снимци омогуц́ују стоматолозима да виде унутар зуба и испод десни, да процене здравље костију и потпорних ткива која држе зубе на месту.
 


Безбедносне мере предострожности 
 


Постоји много ствари које ваш стоматолог може да уради да би се смањило зрачење рендгенских зрака. Снимање једне слике уместо више слика значајно смањује експозицију. Такође можете разговарати са својим стоматологом о коришц́ењу најниже могуц́е поставке зрачења, посебно за децу. Оловне облоге такође могу заштитити одређене делове тела од зрачења.
 
Зубни рендгенски снимци су веома безбедни и излажу вас или ваше дете минималној количини радијације. Такође се сматрају изузетно сигурним. Међутим, важно је разумети сврху било које процедуре која ц́е вас изложити зрачењу. Не устручавајте се да разговарате о потреби стоматолошког рендгенског снимања са стоматологом да бисте боље разумели како вам снимање зуба може помоц́и у заштити и побољшању вашег оралног здравља.

Коментара: 0


#   стоматологија   зуби   рентген
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима