Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тиодоровић: Након Васкрса пад оболелих

rssBookmark and Share

Ниш 10.04.2020. Јужна Србија Инфо, РТС

Нада данашњој конференцији за новинаре којој је присуствовао председник Александар Вучић, нишки епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да је процена да ће број новооболелих почети да пада након Васкрса.

Фото: Саша Ђ.
Фото: Саша Ђ.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је на конференцији у Нишу рекао да се све до Васкрса очекује пораст броја оболелих, тешких обољења и умирања.

"После Васкрса, прогноза епидемиолога је да ће почети да опада број оболелих и да ћемо онда до краја априла имати благи пад, да бисмо ушли у мај месец, сунчан и леп, са индексом 3 љубичастог зрачења који ће и нама и целом свету помоћи да се изборимо са вирусом", напомиње епидемиолог.

Додаје да је у Нишу заражен и трогодишњи дечак, који је збринут и у стабилном стању.

Сада је, напомиње, неопходна гвоздена дисциплина.

"Грађани могу да пруже допринос, да се придржавају свих мера које су предложене. Једини начин да се изборимо је да ових 14 дана будемо дисциплиновани и да схватимо да ово није питање демократије, него питање цивилизације", истиче Тиодоровић.

Избегли смо, како каже епидемиолог, италијански сценарио, "али имамо свој, српски сцнарио.

Према његовим речима, примарна здравствена заштита сада може да се бави раним откривањем, раним лечењем и пружањем терапије која ће се заснивати на светским достигнућима.

Истакао је да можемо рећи да смо успели да одржимо епидемиолошку криву.

"Она јесте кренула узлазно крајем прошле и ове недеље узлазно, али има тенденцију далеко блажу него у много економски јачим земљама. Сада је одлучујући тренутак да сви заједно схватимо да се морамо понашати како траже струка и држава. Ниједна одлука државе није била другачија од оне коју смо ми као струка предложили", навео је Тиодоровић.

Коментара: 0


#   Ниш   Бранислав Тиодоровић   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима