Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tiodorović: Nakon Vaskrsa pad obolelih

rssBookmark and Share

Niš 10.04.2020. Južna Srbija Info, RTS

Nada današnjoj konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, niški epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je procena da će broj novoobolelih početi da pada nakon Vaskrsa.

Foto: Saša Đ.
Foto: Saša Đ.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je na konferenciji u Nišu rekao da se sve do Vaskrsa očekuje porast broja obolelih, teških oboljenja i umiranja.

"Posle Vaskrsa, prognoza epidemiologa je da će početi da opada broj obolelih i da ćemo onda do kraja aprila imati blagi pad, da bismo ušli u maj mesec, sunčan i lep, sa indeksom 3 ljubičastog zračenja koji će i nama i celom svetu pomoći da se izborimo sa virusom", napominje epidemiolog.

Dodaje da je u Nišu zaražen i trogodišnji dečak, koji je zbrinut i u stabilnom stanju.

Sada je, napominje, neophodna gvozdena disciplina.

"Građani mogu da pruže doprinos, da se pridržavaju svih mera koje su predložene. Jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani i da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije", ističe Tiodorović.

Izbegli smo, kako kaže epidemiolog, italijanski scenario, "ali imamo svoj, srpski scnario.

Prema njegovim rečima, primarna zdravstvena zaštita sada može da se bavi ranim otkrivanjem, ranim lečenjem i pružanjem terapije koja će se zasnivati na svetskim dostignućima.

Istakao je da možemo reći da smo uspeli da održimo epidemiološku krivu.

"Ona jeste krenula uzlazno krajem prošle i ove nedelje uzlazno, ali ima tendenciju daleko blažu nego u mnogo ekonomski jačim zemljama. Sada je odlučujući trenutak da svi zajedno shvatimo da se moramo ponašati kako traže struka i država. Nijedna odluka države nije bila drugačija od one koju smo mi kao struka predložili", naveo je Tiodorović.

Komentara: 0


#   Niš   Branislav Tiodorović   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima