Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Сокобањи почела са радом прва амбуланта у Србији за постковид стања

rssBookmark and Share

Сокобања 01.05.2022. Информер

У Специјалној болници за неспецифичне плућне болести "Сокобања" почела је са радом прва амбуланта у Србији за постковид стања, односно за подстакутне последице инфекције, чије присуство се запажа како код пацијената који су имали теже облике оболевања, тако и код оних са врло благом сликом болести, па и код особа које уопште нису имале симптоме.

У Специјалној болници за неспецифичне плућне болести "Сокобања" почела је са радом прва амбуланта у Србији за постковид стања
У Специјалној болници за неспецифичне плућне болести "Сокобања" почела је са радом прва амбуланта у Србији за постковид стања

Ово је прва амбуланта на подручију Србије за пацијенте који су прележали вирус корона где могу добити комплетан преглед, дијагностику, али и бањски третман, односно постковид рехабилитацију од тима стручних лекара, који су радили у црвеној зони за време док је ова здравствена установа била у ковид режиму.

Пацијенти са упутом уредно овереним од стране лекарске комисије преглед у постковид амбуланти и постковид рехабилитацију могу обавити бесплатно.

- У постковид амбуланти се за кратко време путем дијагностичких претрага одређује степен оштећења плућне и срчане функције, те се пацијенту даје савет и прописује одговарајућа кућна терапија и хигијенско-дијететски режим. У склопу дијагностичких претрага, поред осталих функционалних тестова, ради се и испитивање дифузионог капацитета, које даје информацију о оштећености плућног ткива након прележане инфекције вирусом Ковид-19. Треба нагласити да се ова дијагностичка процедура иначе ради само још у клиничким центрима - каже директорка Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести "Сокобања'' др Весна Милановић.

Она наводи да у постковид амбуланти раде лекари Специјалне болнице - специјалисти пнеумофтизиолози који су едуковани и спремни да пруже помоћ пацијентима у оквиру савремених знања и принципа лечења, као и на основу веома значајних искустава након вишекратног рада у ковид болницама.

- На здравствени третман у постковид амбуланти пацијенти могу да дођу са упутом за специјалистички преглед, који обезбеђују код свог изабраног лекара и који треба бити оверен од надлежне лекарске комисије РФЗО, или без упута, односно о свом трошку, уз надокнаду по утврђеном ценовнику - прецизирала је директорка Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести Сокобања др Весна Милановић.

Специјална болница за неспецифичне болести "Сокобања" годишње збрине око 10.000 пацијената из Србије и иностранства.

 


#   Сокобања   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима