Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Sokobanji počela sa radom prva ambulanta u Srbiji za postkovid stanja

rssBookmark and Share

Sokobanja 01.05.2022. Informer

U Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" počela je sa radom prva ambulanta u Srbiji za postkovid stanja, odnosno za podstakutne posledice infekcije, čije prisustvo se zapaža kako kod pacijenata koji su imali teže oblike obolevanja, tako i kod onih sa vrlo blagom slikom bolesti, pa i kod osoba koje uopšte nisu imale simptome.

U Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" počela je sa radom prva ambulanta u Srbiji za postkovid stanja
U Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" počela je sa radom prva ambulanta u Srbiji za postkovid stanja

Ovo je prva ambulanta na područiju Srbije za pacijente koji su preležali virus korona gde mogu dobiti kompletan pregled, dijagnostiku, ali i banjski tretman, odnosno postkovid rehabilitaciju od tima stručnih lekara, koji su radili u crvenoj zoni za vreme dok je ova zdravstvena ustanova bila u kovid režimu.

Pacijenti sa uputom uredno overenim od strane lekarske komisije pregled u postkovid ambulanti i postkovid rehabilitaciju mogu obaviti besplatno.

- U postkovid ambulanti se za kratko vreme putem dijagnostičkih pretraga određuje stepen oštećenja plućne i srčane funkcije, te se pacijentu daje savet i propisuje odgovarajuća kućna terapija i higijensko-dijetetski režim. U sklopu dijagnostičkih pretraga, pored ostalih funkcionalnih testova, radi se i ispitivanje difuzionog kapaciteta, koje daje informaciju o oštećenosti plućnog tkiva nakon preležane infekcije virusom Kovid-19. Treba naglasiti da se ova dijagnostička procedura inače radi samo još u kliničkim centrima - kaže direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja'' dr Vesna Milanović.

Ona navodi da u postkovid ambulanti rade lekari Specijalne bolnice - specijalisti pneumoftiziolozi koji su edukovani i spremni da pruže pomoć pacijentima u okviru savremenih znanja i principa lečenja, kao i na osnovu veoma značajnih iskustava nakon višekratnog rada u kovid bolnicama.

- Na zdravstveni tretman u postkovid ambulanti pacijenti mogu da dođu sa uputom za specijalistički pregled, koji obezbeđuju kod svog izabranog lekara i koji treba biti overen od nadležne lekarske komisije RFZO, ili bez uputa, odnosno o svom trošku, uz nadoknadu po utvrđenom cenovniku - precizirala je direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti Sokobanja dr Vesna Milanović.

Specijalna bolnica za nespecifične bolesti "Sokobanja" godišnje zbrine oko 10.000 pacijenata iz Srbije i inostranstva.

 

Komentara: 0


#   Sokobanja   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima