Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Србији годишње од рака дојке умре 1.600 жена

rssBookmark and Share

Ниш 20.03.2019. В.П. Народне новине, Јужна Србија Инфо

Рак дојке чини 20 одсто свих карцинома код жена, а у свету милион и 600 хиљада жена оболи годишње од ове болести, а више од пола миона умре од рака дојке.

У Србији годишње од рака дојке умре 1.600 жена

Када је реч о нашој земљи једна од осам жена у току живота оболи од рака дојке, годишња бројка је 3.600 жена, а умре њих 1.670, само је део података о којима говори др Ана Стефановић, цоординатор за скрининг рака ИЗИЗ Ниш, а поводом "Националног дана борбе против рака дојке" који се обележава сваког 20.марта.

“Према истраживањима из 2018. године Међународне агенције за истраживање рака, Србија је спада у ред земаља са средњим ризиком обољевања од рака дојке, али је на другом месту у Европи по умирању од рака дојке.То је због тога што у нашој земљи није било довољно развијена свест о важности превенције ризико фактора и раног откривања рака дојке.Због тога Србија од децембра 2012. године спроводи национални програм за рано откривање рака дојки и који се спроводи у 35 домова здравља где постоје стационирани мамографи и у 20 општина, где постоје мобилни мамографи”, каже, др Ана Стефеновић.

Скринг се у Србији организује се тако што се жене организовано позивају за скринин мамографију.

Циљна популација за скрининг мамографију су жене од 50 до 69 година старости јер оне најчешће обољевају и добијају карцином дојки.

“Без обзира што се спроводи организовани скрининг одазив жена у Србији је мали. Свега једна трећина жена се одазове на организовани скрининг. Када је реч о Нишу и о Прокупљу, можемо рећи да је одазив жена добар јер се 85 посто жена одазове организованом скринингу, али је у Прокупљу овај број мањи и свега се 25 одсто жена одазове овом прегледу”, каже др Ана Стефановић.

У Нишу је боравила поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке и Канако Тагинаки, консултант Јапанске агенције за међународну сарадњу, руководилац Пинк Рабон такмичења.

“Преко јапанске агенције за међународну сарадњу приграм борбе против рака дојке у Србији спроводимо већ три године”, казала је Таганаки. “Радили смо на томе на који начин можемо да побољшамо организовани скрининг.Обишли смо преко 40 здравствених установа и веома смо добро упознати са кадром и опремом и на који начин се спроводи организовани скрининг.Организујемо и конкурсе са циљем да се укаже на значај раног откривања рака, али не само код лекара већ и у народу, а посебно међу младима”.

Национални дан борбе против рака дојке искорићен је и да се јавности представи Марија Татић, добитница прве награде Пинк Рабон такмичења „Подизање свести о важности раног откривања рака дојке“. Марија је добила награду како за плакат тако и за слоган.

Коментара: 0


#   Ниш   рак дојке   популација   Месец оболелих од рака дојке
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима