Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Srbiji godišnje od raka dojke umre 1.600 žena

rssBookmark and Share

Niš 20.03.2019. V.P. Narodne novine, Južna Srbija Info

Rak dojke čini 20 odsto svih karcinoma kod žena, a u svetu milion i 600 hiljada žena oboli godišnje od ove bolesti, a više od pola miona umre od raka dojke.

U Srbiji godišnje od raka dojke umre 1.600 žena

Kada je reč o našoj zemlji jedna od osam žena u toku života oboli od raka dojke, godišnja brojka je 3.600 žena, a umre njih 1.670, samo je deo podataka o kojima govori dr Ana Stefanović, coordinator za skrining raka IZIZ Niš, a povodom "Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke" koji se obeležava svakog 20.marta.

“Prema istraživanjima iz 2018. godine Međunarodne agencije za istraživanje raka, Srbija je spada u red zemalja sa srednjim rizikom oboljevanja od raka dojke, ali je na drugom mestu u Evropi po umiranju od raka dojke.To je zbog toga što u našoj zemlji nije bilo dovoljno razvijena svest o važnosti prevencije riziko faktora i ranog otkrivanja raka dojke.Zbog toga Srbija od decembra 2012. godine sprovodi nacionalni program za rano otkrivanje raka dojki i koji se sprovodi u 35 domova zdravlja gde postoje stacionirani mamografi i u 20 opština, gde postoje mobilni mamografi”, kaže, dr Ana Stefenović.

Skring se u Srbiji organizuje se tako što se žene organizovano pozivaju za skrinin mamografiju.

Ciljna populacija za skrining mamografiju su žene od 50 do 69 godina starosti jer one najčešće oboljevaju i dobijaju karcinom dojki.

“Bez obzira što se sprovodi organizovani skrining odaziv žena u Srbiji je mali. Svega jedna trećina žena se odazove na organizovani skrining. Kada je reč o Nišu i o Prokuplju, možemo reći da je odaziv žena dobar jer se 85 posto žena odazove organizovanom skriningu, ali je u Prokuplju ovaj broj manji i svega se 25 odsto žena odazove ovom pregledu”, kaže dr Ana Stefanović.

U Nišu je boravila povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i Kanako Taginaki, konsultant Japanske agencije za međunarodnu saradnju, rukovodilac Pink Rabon takmičenja.

“Preko japanske agencije za međunarodnu saradnju prigram borbe protiv raka dojke u Srbiji sprovodimo već tri godine”, kazala je Taganaki. “Radili smo na tome na koji način možemo da poboljšamo organizovani skrining.Obišli smo preko 40 zdravstvenih ustanova i veoma smo dobro upoznati sa kadrom i opremom i na koji način se sprovodi organizovani skrining.Organizujemo i konkurse sa ciljem da se ukaže na značaj ranog otkrivanja raka, ali ne samo kod lekara već i u narodu, a posebno među mladima”.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke iskorićen je i da se javnosti predstavi Marija Tatić, dobitnica prve nagrade Pink Rabon takmičenja „Podizanje svesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke“. Marija je dobila nagradu kako za plakat tako i za slogan.

Komentara: 0


#   Niš   rak dojke   populacija   Mesec obolelih od raka dojke
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima