Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Враћа ли се Covid и зашто се ради лабораторијска анализа Д димера?

Bookmark and Share

05.10.2023. Никола Стојановић

Ове јесени наше суграђане мучи питање: Враћа ли се Covid на велика врата?

Фото: Мленијуммедик
Фото: Мленијуммедик

Страх се опет уселио међу људе, а страх који је донела пандемија је један од највећих страхова данашњице, не заборављају се чињенице да је вирус однео животе, да су и апсолутно здрави били угрожени, да није било изузетака, да су бројке биле неумољиве и да све свакодневно калкулисало о броју заражених.

Вирус Covid-19 је са собом носио здравствене компликације које су оставиле познате, у некој мери и непознате последице по човечанство. Једна од најчешћих компликација, која је пре пандемије била скоро занемарљива је, коагулопатија, згрушавање крви, које се открива на основу вредности Д димера. Лабараторијском анализом врши се процена вредности Д димера, уколико је висока концентрација то је и већи ризик од тромбозе, а онда је болест тежа, крајњи исход, чак, може бити и смртност. Из тог разлога су важне вредности за Д димер цена су живота, испоставило се, на жалост, многих живота.

Да ли су контролисане вредности за Д димер цена живота?

Одређивање Д димера као параметра за тромботичка стања уведено је још крајем прошлог века. Нормалне вредности искључују тромбоемболијска стања, увећане вредности показују на присуство тромбозе, попут дубоке венске тромбозе или плућне емболије, мада, могу да указују и на нека друга стања за која је индикатор повишен Д димер у крви.

Значи, сврха одређивања Д димера као лабораторијског параметра је да се искључи присуство тромбоемболијских параметара. До пандемије је мање било познато шта је Д димер, међутим, она нас је суочила са тим да да су контролисане вредности за Д димер цена живота. Када се на време реагује, одраде анализе, онда се на време укључује одговарајућа терапија која врло брзо регулише вредности. 

Који симптоми указују да треба да се провери Д димер?

Са повишеним Д димером као параметром који показује формирање угрушака повезано је неколико фактора ризика и стања. Један од најчешћих фактора ризика је дубока венска тромбоза која подразумева стварање тромба у дубљим венама, углавном у ногама. Најчешћи симптоми дубоке венске тромбозе у ногама је: бол у нози, оток ноге, црвенило и црвене линије на ногама. Уколико се крвни угрушак откачи и крвотоком стигне до плућа, изазива зачешљење плућне артерије и тако настаје плућна емболија.

Пацијент треба да има неки од ових симптома, да би доктор посумњао на плућну емболију: отежано дисање, кашаљ и искажљавање крви, бол у грудима. Мерење параметра Д димера од великог је значају у дијагностици дисеминоване интраваскуларне коагулације. За ово стање контролисане вредности Д димера цена су живота,  његове високе вредности у овом случају указују на формирање тромбова по целом организму. 

Covid 19 и повишен Д димер

Током пандемије је примећено да се код одређеног броја пацијената повећавао Д димер. Претпоставља се да је у Covidu 19 главни разлог повећања Д димера била активација ендотелних ћелија које облажу крвне судове. Ризик од активације је већи код људи који већ имају проблеме са крвним судовима као што су дијабетичари, код оних који болују од високог крвног притиска или болују од неких аутоимуних обољења.  Зато је анализа Д димера у време пандемије била веома важна и многима је била цена живота. 

 

 


#   лабораторија   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима