Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро брзи тестови и код приватника

Bookmark and Share

14.07.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Последњих месец дана све је већи притисак на приватне лабораторије. Грађани зову и желе код њих да ураде серолошке или пи-си-ар тестове, али приватне лабораторије немају дозволу да их раде.

Ускоро брзи тестови и код приватника

Из Асоцијације приватних здравствених установа и приватних пракси Србије истичу да имају услове, да већ 20 година раде остале пи-си-ар тестове и надају се да ће ускоро и овај, извештава РТС.

Један од начина да се епидемија коронавируса сузбије јесте и да се смањи време чекања на резултат теста. Премијерка Ана Брнабић позвала је јуче и приватне лабораторије да се укључе у борбу против короне.

"Асоцијација је припремила извештај за седам приватних лабораторија које имају услове, апарате, простор, кадар и да могу да раде тестове и да ће поднети пријаву и надамо се да ћемо у скорије време почети да радимо", каже Мирјана Саркић из Асоцијације приватних здравствених установа и приватних пракси Србије.

Четири лабораторије су у Београду, једна у Новом Саду и две у Нишу. Дневно би, за почетак, према проценама из Асоцијације могло да се анализира 1.000 узорака и да пацијенти резултате добију за 24 сата.

"Ја мислим да свако од нас може да издвоји по један објекат само за то, имамо и патронажну службу која би то могла да ради, а одговорићемо брже и на захтеве фирми које желе да тестирају своје запослене", каже др Ивана Петровић, медицински директор Белмедик болнице.

Ни у приватним болницама није могуће тестирање. Имају тријажне амбуланте у којима се на основу симптома, лабораторијске анализе и рендгена процењује да ли су пацијенти заражени коронавирусом.

"Они пацијенти са лакшом клиничком сликом упућују се у ковид амбуланте државних домова здравља, то је дупли пут, али тешки пацијенти морају у ковид болнице", каже докторка Петровић.

У приватним болницама би, како су нам рекли, могли да узимају узорке и да их шаљу партнерским приватним лабораторијама. Тако би се заштитили и пацијенти који су код њих на болничком лечењу, али и запослени.


#   приватници   лабораторија   тест   Коронавирус   ПСР тест
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима