Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ер Србија продала "нишки" Боинг 737-300 регистрације YU-ANI

rssBookmark and Share

Ниш 11.05.2023. Fly from Niš

Авион типа Боинг 737-300, који је после 38 година активне службе у националном авио-превознику провео свој летачки радни век, продат је страном купцу.

YU-ANI на Аеродрому Ниш 12.10.1986. (фото архива Аеродром Ниш)
YU-ANI на Аеродрому Ниш 12.10.1986. (фото архива Аеродром Ниш)

Авион типа Боинг 737-300 који је после 38 година активне службе у националном авио-превознику Air Serbia, а првенствено је ушао у састав флоте Југословенског аеро транспорта 1985.године) -  продат је страном купцу.

YU-ANI на Аеродрому Ниш 2000-тих (фото архива Аеродром Ниш)

Како пише авио-портал "EX-YU Aviation News", авион као тренутно најстарији путнички авион у Европи (38 година) продат је купцу у Кини где ће студенти једног универзитета га користити у сврхе тренинга.

 

Оно што историју развоја ваздухопловства у Нишу веже за овај авион је прво слетање на нишки аеродром "Константин Велики" када је свечано отворен за саобраћај, и последњи лет из Ниша када је превозио фудбалере ФК Раднички Ниш на Малту.  
 

YU-ANI на Аеродрому Ниш 2018. године (фото архива Аеродром Ниш)

Први комерцијални лет на линији Београд - Ниш реализован је 12. октобра 1986. године приликом званичног отварања аеродрома. На свечаном отварању Аеродрома присуствовао је велики број грађана Ниша и околине. Тако се према сведочењима људи из тог периода могло чути да су окупљени грађани управо коментарисали натпис "НИ" који је између осталог стајао и на вратима носног точка уз коментар: "Ето, и авион има нишке таблице!".

 

Текст: А.П.
Fly from Niš.


#   Ниш   Ер Србија   аеродром Константин Велики   боинг
@airserbia @NisAirport @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима