Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава са пуним правом преузела нишки аеродром - бивше руководство "штеловало" извештај?!

rssBookmark and Share

Ниш 28.08.2019. Јужна Србија Инфо

- Поводом поновљених неистинитих тврдњи Националне коалиције за децентрализацију, претходног директора Регионалне развојне агенције Југ и претходног директора Аеродрома, у вези са финансијским резултатом ЈП ,,Аеродром Ниш“ у 2018. години, ради објективног информисања јавности обавештавамо јавност о следећим чињеницама, саопштили су из нишког аеродрома.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

У периоду од 1. јануара до 15.8.2018. године, док је директор ЈП ,,Аеродрома Ниш“ био Владица Ђурђановић, предузеће је пословао са губитком од преко 17 милиона динара, што је вероватно један од разлога због којих претходни директор није желео да изврши примо предају дужности”.

У месецима након преноса оснивачких права са Града Ниша на Републику Србију остварена је добит већа од четири милиона динара.

Да су подаци тачни доказују и званични финансијски извештај за 2018. годину, као и мишљење независног ревизора, јавно објављени на сајту аеродрома.

У извештајима се јасно види да је приход од субвенција намењених за капитално улагање у грађевинске објекте прокњижен на покриће текућих-оперативних трошкова. То је створило лажну слику о позитивном пословању у првом и другом кварталу 2018. године. 

Аеродром Ниш био би у још већем губитку 2018. године да није преузет од стране Републике Србије, јер Град Ниш није био у стању да финансира ни оперативне ни капиталне трошкове. 

Наиме, због изузетно ниских цена услуга које је уговорило претходно руководство нишког аеродрома, са порастом броја путника несразмерно расту и трошкови у односу на приходе, што ствара потребу за већим субвенцијама од стране власника.

Република Србија је у 2019. години, имајући у виду ниске цене, издвојила 76 милиона динара субвенција на име оперативних трошкова иако је планирано повећања броја путника за чак 20 одсто.

Да подсетимо, по молби Града Ниша, који није више био у стању да покрива капиталне и оперативне трошкове и због стратешког значаја аеродрома „Константин Велики“, Република Србија и надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре прихватили су да преузму власништво над њим.

Менаџмент Аеродрома Ниш се труди да послује што квалитетније, првенствено у смислу безбедног прихвата и отпреме ваздухоплова и путника, а затим и да губитке, у зависности од периода, своди на минимум.

 

Коментара: 0


#   Ниш   финансије   аеродром Константин Велики   Владица Ђурђановић   Национална коалиција за децентрализацију   завршни рачун
@NisAirport @decentralizuj @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима