Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки аеродром бележи раст броја путника и негативно пословање

rssBookmark and Share

Ниш 05.09.2019. Данас

Република Србија је у 2019. години, упркос планираном повећању броја путника за чак 20 одсто, због ниске цене путничке таксе, коју је уговорио претходни менаџмент, морала да обезбеди неопходних 76 милиона динара субвенција ЈП Аеродром Ниш за потребе покривања трошкова рада аеродрома - саопштио је данас нишки аеродром.

Нишки аеродром бележи раст броја путника и негативно пословање

„Дакле, с једне стране имамо значајно више пара у буџету града за потребе грађана Ниша, док је с друге стране обезбеђен значајан саобраћајни раст и његово финансирање из републичког буџета“, додају у аеродрому.

Како кажу, у наредном периоду се очекује завршетак инсталације прилазних светала као и почетак изградње контролног торња. Овим ће се створити услови да, „за разлику од 2014. године, кад је аеродрому са 1.300 путника претило затварање, у 2020. години аеродром има услове да ради 24 часа дневно 365 дана у години“.

„Увођења линија од јавног интереса ка 12 дестинација, са ценом карата у оба смера која кошта тек нешто више од 100 евра, представља изузетан бенефит за привреду и грађане овог региона, а радује и чињеница да је проценат попуњености кабине у авионима „Ер Србије“ из Ниша већи од очекиваног. Томе у прилог иде и податак да нишки аеродром има готово 11 одсто више путника у односу на исти период прошле године“, кажу у нишком аеродрому.

Губици нишког аеродрома резултат републичког управљања

Финансијски губитак аеродрома у Нишу настао је у највећој мери у четвртом кварталу 2018. године, када је централна власт увелико преузела аеродром. То потврђују званична документа Аеродрома Ниш која су доставили НКД-у у складу са Законом о приступу информацијама од јавног значаја.

Како се наводи у саопштењу Националне коалиције за децентрализацију, финансијски биланс на крају трећег квартала показује да Аеродром Ниш крајем септембра 2018. године бележи губитак у износу од око 1,1 милион динара. Тај губитак се до краја године повећао на 13,3 милиона динара.

Другим речима, од укупног губитка од преко 13 милиона динара, чак 83 одсто је настало у периоду од октобра до децембра 2018. године. Република је Аеродром преузела у јуну 2018. г. када је Скупштина Града Ниша донела срамотну одлуку о поклањању.

„Документа указују и да је тврдња директора Аеродрома да је приликом преузимања Аеродром имао губитак од 17 милиона нетачна. Наиме, у одговору НКД-у Аеродром се позива на налазе из ревизорског извештаја у вези са погрешним прокњижењем две уплате Града у укупном износу од око 9,5 милиона динара. Ипак, у још неизмењеном извештају за други квартал стоји да је Аеродром Ниш пословао са добитком у том тренутку. Чак и да узмемо свих 9,5 милиона динара као губитак Аеродрома у прва два квартала, што би било неисправно, опет никако се не долази до наводног губитка од „17 милиона динара“ које је оставило претходно руководство по тврдњама директора Кнежевића“, пише у саопштењу.

Како пише у саопштењу, коначни износ финансијских губитака ЈП Аеродром Ниш и даље није познат јавности, и свакако је већи од 13 милиона динара. Ипак, оно што сада јесте извесно и што се са сигурношћу може рећи јесте да је губитак од 12 милиона динара настао само у четвртом кварталу 2018. године под пуном контролом републичког руководства.

Коментара: 0


#   Ниш   пословање   аеродром Константин Велики   губитак   Скупштина града Ниша   Лист Данас   Национална коалиција за децентрализацију
@NisAirport @OnlineDanas @decentralizuj @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима