Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški aerodrom beleži rast broja putnika i negativno poslovanje

rssBookmark and Share

Niš 05.09.2019. Danas

Republika Srbija je u 2019. godini, uprkos planiranom povećanju broja putnika za čak 20 odsto, zbog niske cene putničke takse, koju je ugovorio prethodni menadžment, morala da obezbedi neophodnih 76 miliona dinara subvencija JP Aerodrom Niš za potrebe pokrivanja troškova rada aerodroma - saopštio je danas niški aerodrom.

Niški aerodrom beleži rast broja putnika i negativno poslovanje

„Dakle, s jedne strane imamo značajno više para u budžetu grada za potrebe građana Niša, dok je s druge strane obezbeđen značajan saobraćajni rast i njegovo finansiranje iz republičkog budžeta“, dodaju u aerodromu.

Kako kažu, u narednom periodu se očekuje završetak instalacije prilaznih svetala kao i početak izgradnje kontrolnog tornja. Ovim će se stvoriti uslovi da, „za razliku od 2014. godine, kad je aerodromu sa 1.300 putnika pretilo zatvaranje, u 2020. godini aerodrom ima uslove da radi 24 časa dnevno 365 dana u godini“.

„Uvođenja linija od javnog interesa ka 12 destinacija, sa cenom karata u oba smera koja košta tek nešto više od 100 evra, predstavlja izuzetan benefit za privredu i građane ovog regiona, a raduje i činjenica da je procenat popunjenosti kabine u avionima „Er Srbije“ iz Niša veći od očekivanog. Tome u prilog ide i podatak da niški aerodrom ima gotovo 11 odsto više putnika u odnosu na isti period prošle godine“, kažu u niškom aerodromu.

Gubici niškog aerodroma rezultat republičkog upravljanja

Finansijski gubitak aerodroma u Nišu nastao je u najvećoj meri u četvrtom kvartalu 2018. godine, kada je centralna vlast uveliko preuzela aerodrom. To potvrđuju zvanična dokumenta Aerodroma Niš koja su dostavili NKD-u u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja.

Kako se navodi u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju, finansijski bilans na kraju trećeg kvartala pokazuje da Aerodrom Niš krajem septembra 2018. godine beleži gubitak u iznosu od oko 1,1 milion dinara. Taj gubitak se do kraja godine povećao na 13,3 miliona dinara.

Drugim rečima, od ukupnog gubitka od preko 13 miliona dinara, čak 83 odsto je nastalo u periodu od oktobra do decembra 2018. godine. Republika je Aerodrom preuzela u junu 2018. g. kada je Skupština Grada Niša donela sramotnu odluku o poklanjanju.

„Dokumenta ukazuju i da je tvrdnja direktora Aerodroma da je prilikom preuzimanja Aerodrom imao gubitak od 17 miliona netačna. Naime, u odgovoru NKD-u Aerodrom se poziva na nalaze iz revizorskog izveštaja u vezi sa pogrešnim proknjiženjem dve uplate Grada u ukupnom iznosu od oko 9,5 miliona dinara. Ipak, u još neizmenjenom izveštaju za drugi kvartal stoji da je Aerodrom Niš poslovao sa dobitkom u tom trenutku. Čak i da uzmemo svih 9,5 miliona dinara kao gubitak Aerodroma u prva dva kvartala, što bi bilo neispravno, opet nikako se ne dolazi do navodnog gubitka od „17 miliona dinara“ koje je ostavilo prethodno rukovodstvo po tvrdnjama direktora Kneževića“, piše u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, konačni iznos finansijskih gubitaka JP Aerodrom Niš i dalje nije poznat javnosti, i svakako je veći od 13 miliona dinara. Ipak, ono što sada jeste izvesno i što se sa sigurnošću može reći jeste da je gubitak od 12 miliona dinara nastao samo u četvrtom kvartalu 2018. godine pod punom kontrolom republičkog rukovodstva.

Komentara: 0


#   Niš   poslovanje   aerodrom Konstantin Veliki   gubitak   Skupština grada Niša   List Danas   Nacionalna koalicija za decentralizaciju
@NisAirport @OnlineDanas @decentralizuj @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima