Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ne prestaje rat saopštenjima oko izveštaja niškog aerodroma: više putnika, ali i praznih sedišta

rssBookmark and Share

Niš 07.09.2019. Z. Miladinović, Danas

Niški aerodrom redovno izlazi sa informacijama o poslovanju, ali to obično bude ispraćeno saoptenjima da se radi o nepotpunim, pa i netačnim izveštajima, kako o broju putnika i letova, a posebno o finansijskim izveštajima.
U upravi aerodroma demantuju takve insformacije.

Foto: EPA / Đorđe Savić
Foto: EPA / Đorđe Savić

Na aerodromu "Konstantin Veliki" broj putnika u avgustu ove godine porastao je za 18.929 u odnosu na isti mesec prošle godine (37,94 odsto), a ukupan broj putnika za osam meseci ove godine veći je u odnosu na broj putnika u istom periodu prošle godine za 14.260 (6,01 odsto), objavio je aerodrom.

Prema statističkim podacima, u avgustu ove godine sa niškog aerodroma je letelo 49.898 putnika, dok je prošle godine kroz tu vazdušnu luku prošlo 30.969 putnika. U prvih osam meseci ove godine usluge aerodroma koristilo je 251.202 putnika, koje je prevozilo 1.056 aviona, a u istom periodu prošle – 236.949 putnika, koji su leteli 961 avionom.

Rast broja putnika započet je u maju ove godine, kada je iz Niša letelo 1.120 putnika više nego istog meseca prošle godine, a nastavljen u junu – kada je bilo 783 putnika više, i julu – kada je bilo 3.777 putnika više nego istog meseca lane. U prva četiri meseca ove godine broj putnika bio je manji nego u istim mesecima prošle godine. Trend rasta broja putnika tokom poslednjih meseci na aerodromu objašnjavaju pre svega uvođenjem 12 linija od javnog interesa, na kojima od sredine jula ove godine leti nacionalna kompanija „Er Srbija“.

Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“, kaže da „ne vidi razlog za zadovoljstvo“ rezultatima u avgustu.

– Prema raspoloživim podacima, od potencijalnih 30.000 putnika, koliko iznosi pun kapacitet „Er Srbije“ na 12 linija u Nišu, ova kompanija je u avgustu prevezla između 15.000 i 18.000 putnika, što znači da su država Srbija, odnosno njeni građani, za taj mesec platili od 12.000 do 15.000 preostalih praznih mesta u avionima. Pri tom treba imati u vidu da je avgust, uz juli, najpopunjeniji mesec u godini, i najmanje 20 odsto bolji od, recimo, novembra ili februara – kaže Avramović za Danas.

Pojedini mediji su objavili da su na nekim linijama, recimo iz Budimpešte za Niš letela svega četiri putnika (1,7 odsto popunjenosti), a iz Tivta za Niš 34 putnika (20 odsto popunjenosti).

Avgustovski pad u kargo saobraćaju

Prošlog meseca je sa niškog aerodroma prevezeno nešto manje od deset tona robe, dok su u avgustu 2018. godine kargo avioni prevezli 13,7 tona. Mesečni kargo promet je, inače, rastao od maja ove godine. Ipak, za osam meseci ove godine prevezeno je 352 tone više robe nego u istom periodu prošle godine.

„Još jedna neistina NKD-a“

Iz niškog aerodroma juče su saopštili da su tvrdnje Nacionalne koalicije za decentralizaciju u vezi sa finansijskim rezultatom Aerodroma Niš u 2018. godini neistinite. Kako kažu, od 1.1. do 15.8.2018. godine, dok je direktor Aerodroma Niš bio Vladica Đurđanović, preduzeće je poslovalo sa gubitkom većim od 17 miliona dinara, što je verovatno jedan od razloga zbog kojih prethodni direktor nije želeo da izvrši primopredaju dužnosti.

– Ono što se u izveštajima jasno vidi je da je prihod od subvencija namenjenih za kapitalno ulaganje u građevinske objekte pogrešno proknjižen na pokriće tekućih – operativnih troškova. To je stvorilo lažnu sliku o pozitivnom poslovanju u prvom i drugom kvartalu 2018. godine, a ispravka je prikazana odmah nakon saznanja novog menadžmenta o propustu koji je napravljen i prikazana u prvom sledećem kvartalnom izveštaju (četvrtom) – kažu u aerodromu.

Z. Miladinović, Danas

Komentara: 0


#   Niš   Er Srbija   aerodrom Konstantin Veliki   Bojan Avramović   Vladica Đurđanović   Nacionalna koalicija za decentralizaciju
@airserbia @NisAirport @decentralizuj @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima