Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Država sa punim pravom preuzela niški aerodrom - bivše rukovodstvo "štelovalo" izveštaj?!

rssBookmark and Share

Niš 28.08.2019. Južna Srbija Info

- Povodom ponovljenih neistinitih tvrdnji Nacionalne koalicije za decentralizaciju, prethodnog direktora Regionalne razvojne agencije Jug i prethodnog direktora Aerodroma, u vezi sa finansijskim rezultatom JP ,,Aerodrom Niš“ u 2018. godini, radi objektivnog informisanja javnosti obaveštavamo javnost o sledećim činjenicama, saopštili su iz niškog aerodroma.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

U periodu od 1. januara do 15.8.2018. godine, dok je direktor JP ,,Aerodroma Niš“ bio Vladica Đurđanović, preduzeće je poslovao sa gubitkom od preko 17 miliona dinara, što je verovatno jedan od razloga zbog kojih prethodni direktor nije želeo da izvrši primo predaju dužnosti”.

U mesecima nakon prenosa osnivačkih prava sa Grada Niša na Republiku Srbiju ostvarena je dobit veća od četiri miliona dinara.

Da su podaci tačni dokazuju i zvanični finansijski izveštaj za 2018. godinu, kao i mišljenje nezavisnog revizora, javno objavljeni na sajtu aerodroma.

U izveštajima se jasno vidi da je prihod od subvencija namenjenih za kapitalno ulaganje u građevinske objekte proknjižen na pokriće tekućih-operativnih troškova. To je stvorilo lažnu sliku o pozitivnom poslovanju u prvom i drugom kvartalu 2018. godine. 

Aerodrom Niš bio bi u još većem gubitku 2018. godine da nije preuzet od strane Republike Srbije, jer Grad Niš nije bio u stanju da finansira ni operativne ni kapitalne troškove. 

Naime, zbog izuzetno niskih cena usluga koje je ugovorilo prethodno rukovodstvo niškog aerodroma, sa porastom broja putnika nesrazmerno rastu i troškovi u odnosu na prihode, što stvara potrebu za većim subvencijama od strane vlasnika.

Republika Srbija je u 2019. godini, imajući u vidu niske cene, izdvojila 76 miliona dinara subvencija na ime operativnih troškova iako je planirano povećanja broja putnika za čak 20 odsto.

Da podsetimo, po molbi Grada Niša, koji nije više bio u stanju da pokriva kapitalne i operativne troškove i zbog strateškog značaja aerodroma „Konstantin Veliki“, Republika Srbija i nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prihvatili su da preuzmu vlasništvo nad njim.

Menadžment Aerodroma Niš se trudi da posluje što kvalitetnije, prvenstveno u smislu bezbednog prihvata i otpreme vazduhoplova i putnika, a zatim i da gubitke, u zavisnosti od perioda, svodi na minimum.

 

Komentara: 0


#   Niš   finansije   aerodrom Konstantin Veliki   Vladica Đurđanović   Nacionalna koalicija za decentralizaciju   završni račun
@NisAirport @decentralizuj @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima