Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Не престаје рат саопштењима око извештаја нишког аеродрома: више путника, али и празних седишта

rssBookmark and Share

Ниш 07.09.2019. З. Миладиновић, Данас

Нишки аеродром редовно излази са информацијама о пословању, али то обично буде испраћено саоптењима да се ради о непотпуним, па и нетачним извештајима, како о броју путника и летова, а посебно о финансијским извештајима.
У управи аеродрома демантују такве инсформације.

Фото: ЕПА / Ђорђе Савић
Фото: ЕПА / Ђорђе Савић

На аеродрому "Константин Велики" број путника у августу ове године порастао је за 18.929 у односу на исти месец прошле године (37,94 одсто), а укупан број путника за осам месеци ове године већи је у односу на број путника у истом периоду прошле године за 14.260 (6,01 одсто), објавио је аеродром.

Према статистичким подацима, у августу ове године са нишког аеродрома је летело 49.898 путника, док је прошле године кроз ту ваздушну луку прошло 30.969 путника. У првих осам месеци ове године услуге аеродрома користило је 251.202 путника, које је превозило 1.056 авиона, а у истом периоду прошле – 236.949 путника, који су летели 961 авионом.

Раст броја путника започет је у мају ове године, када је из Ниша летело 1.120 путника више него истог месеца прошле године, а настављен у јуну – када је било 783 путника више, и јулу – када је било 3.777 путника више него истог месеца лане. У прва четири месеца ове године број путника био је мањи него у истим месецима прошле године. Тренд раста броја путника током последњих месеци на аеродрому објашњавају пре свега увођењем 12 линија од јавног интереса, на којима од средине јула ове године лети национална компанија „Ер Србија“.

Бојан Аврамовић, бивши директор Регионалне развојне агенције „Југ“, каже да „не види разлог за задовољство“ резултатима у августу.

– Према расположивим подацима, од потенцијалних 30.000 путника, колико износи пун капацитет „Ер Србије“ на 12 линија у Нишу, ова компанија је у августу превезла између 15.000 и 18.000 путника, што значи да су држава Србија, односно њени грађани, за тај месец платили од 12.000 до 15.000 преосталих празних места у авионима. При том треба имати у виду да је август, уз јули, најпопуњенији месец у години, и најмање 20 одсто бољи од, рецимо, новембра или фебруара – каже Аврамовић за Данас.

Поједини медији су објавили да су на неким линијама, рецимо из Будимпеште за Ниш летела свега четири путника (1,7 одсто попуњености), а из Тивта за Ниш 34 путника (20 одсто попуњености).

Августовски пад у карго саобраћају

Прошлог месеца је са нишког аеродрома превезено нешто мање од десет тона робе, док су у августу 2018. године карго авиони превезли 13,7 тона. Месечни карго промет је, иначе, растао од маја ове године. Ипак, за осам месеци ове године превезено је 352 тоне више робе него у истом периоду прошле године.

„Још једна неистина НКД-а“

Из нишког аеродрома јуче су саопштили да су тврдње Националне коалиције за децентрализацију у вези са финансијским резултатом Аеродрома Ниш у 2018. години неистините. Како кажу, од 1.1. до 15.8.2018. године, док је директор Аеродрома Ниш био Владица Ђурђановић, предузеће је пословало са губитком већим од 17 милиона динара, што је вероватно један од разлога због којих претходни директор није желео да изврши примопредају дужности.

– Оно што се у извештајима јасно види је да је приход од субвенција намењених за капитално улагање у грађевинске објекте погрешно прокњижен на покриће текућих – оперативних трошкова. То је створило лажну слику о позитивном пословању у првом и другом кварталу 2018. године, а исправка је приказана одмах након сазнања новог менаџмента о пропусту који је направљен и приказана у првом следећем кварталном извештају (четвртом) – кажу у аеродрому.

З. Миладиновић, Данас

Коментара: 0


#   Ниш   аеродром Константин Велики   Бојан Аврамовић   Владица Ђурђановић   Национална коалиција за децентрализацију
@NisAirport @decentralizuj @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима