Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић: „Филип Морис“ улаже 100 милиона долара у нови погон у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 06.09.2023. Јужна Србија Инфо

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас прослави поводом 20 година пословања компаније „Филип Морис“ у Србији и том приликом најавила нову инвестицију ове компаније вредну 100 милиона долара, у оквиру које ће бити отворено 200 нових радних места.

Брнабић: „Филип Морис“ улаже 100 милиона долара у нови погон у Нишу

Тим поводом, Брнабић је у име Владе потписала Меморандум о разумевању између компаније „Рhilip Morris Operations“ a. d. Ниш и Владе Србије.

Премијерка је истакла да данашњи јубилеј представља нови почетак за компанију „Philip Morris International“ у Србији, која је један од лидера у иновацијама, савременим технологијама и која својим потрошачима нуди све иновативнија и боља решења.

Чињеница да сте се одлучили за Ниш и Србију у тренутку нестабилности у Европи, додатни је доказ поверења у Републику Србију. Хвала вам на томе што сте овом инвестицијом показали да верујете у то да ова земља има талентоване, креативне, иновативне људе, јако добро образоване кадрове, посебно у области савремених технологија, поручила је Брнабић.

Она је подсетила на то да компанија „Филип Морис“ од 2020. године улаже много у нашој земљи, и да је до сада око пет милиона долара инвестирала у наше микро, мале, стартап компаније, у наше иноваторе и креативце кроз програм StarTech, који имплементира НАЛЕД.

Према њеним речима, улагање у StarTech пројекат за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији српске привреде представља пример одговорног пословања и начина на који компанија подржава визију Владе Србије у томе да наша земља буде европски центар за савремене технологије.

„Филип Морис“ је до сада финансирао 57 пројеката, а у новембру ће бити проглашење нових грантова за нове иноваторе и нове пројекте у Србији, најавила је премијерка.

Та компанија је одлучила да продужи програм StarTech и у 2024. години, истакла је она и изразила очекивање да ће уследити продужење и у наредне три године.

Председница Владе је нагласила да ће ова компанија додатно покренути још један пројекат, који ће радити искључиво са истраживачким институтима и развојним центрима, како бисмо са нашим знањем, талентима и памећу нашли нека иновативна решења за читаву ову индустрију.

Истовремено, она је најавила да ће Влада Србије инвестирати додатних 20 милиона евра у још једну зграду Научно-технолошког парка (НТП) у Нишу.

НТП данас у Нишу има приближно 40 компанија са више од 600 запослених, а додатна зграда биће још већа и очекујемо да ту буде запослено између 700 и 1.000 инжењера, прецизирала је Брнабић.

Генерални директор компаније „Филип Морис“ Јацек Олцзак рекао је да ова компанија данас прави велики искорак ка остварењу визије будућности, у којој ће цигарете бити замењене бољим алтернативама.

Олцзак је оценио да је фабрика у Нишу одличан пример развоја и модернизације, који доноси врхунске пословне резултате кроз примену савремених технолошких решења и иновација.

Захвални смо Влади Србије на томе што је створила добро пословно окружење, које нам је омогућило да овде успешно послујемо 20 година, али и да наставимо да инвестирамо, поручио је генерални директор „Филип Мориса“.

Овом инвестицијом фабрика у Нишу, која је до сада производила само традиционалне цигарете, покренуће и производњу нове линије бездимних дуванских производа, који ће бити намењени извозу.

Захваљујући најновијем улагању биће отворено приближно 200 нових радних места, а са овом инвестицијом, укупно улагање компаније „Филип Морис“ у пословање у Србији премашиће милијарду долара.

Коментара: 0


#   Ниш   Филип Морис   Ана Брнабић
@anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима