Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фискални савет позитивно о дефициту буџета, опасност прети од јавног дуга и јавних предузећа

Bookmark and Share

Београд 21.07.2016. Танјуг

Фискални савет је оценио да су резултати у 2016. одлични и бољи од планираних, а да план смањивања буџетског дефицита на 0, 5 одсто БДП-а до 2019. године изгледа преамбициозно, али је остварив.

Владимир Вучковић, фото Фонет
Владимир Вучковић, фото Фонет

"Сматрамо да су резултати у 2016. години добри и одлични, да би дефицит буџета требало да буде мањи од планираног. Сада је зато добар тренутак да поставимо и неке нове средњорочне циљеве", рекао је члан Фискалног савета Владимир Вучковић данас у Скупштини Србије.

Опасност прети од јавних предузећа
Вучковић је нагласио да је Фискални савет истицао и проблем предузећа у државном власништву и јавних и оних која су била у реструктурирању.
"Желимо да укажемо да та прича није завршена и нису избегнути ризици по јавне финансије. А добри резултати могу да буду одрживи само ако се реши стање у великим јавним предузећима, ЕПС-у, РТБ Бору, Ресавици, Железницама."

Он је рекао да план да се дефицит буџета до 2019. сведе на 0,5 одсто БДП-а можда изгледа преамбициозно, али да није научна фантастика, него је изводљив, а пре свега потребан како би ниво јавног дуга почео да се креће силазном путањом.

"Наш јавни дуг је висок, 75-76 одсто БДП-а, што је далеко од законске границе од 45 одсто, али и од економске одрживости на дуги рок. Чак и при дефициту од 0,5 одсто БДП-а, јавни дуг би пао на ниво од око 60 одсто БДП-а тек 2025.", објаснио Вучковић

Он је указао и да су камате које држава плаћа изузетно високе, као и да на тај издатак одлази 1,2 милијарде, што је око 3,5 одсто БДП-а.

"Да би и тај издатак био мањи, потребно је ићи на нижи дефицит, а онај од 0,5 одсто БДП-а би обезбедио стабилност, спремили бисмо се за нове шокове, раст би могао да се убрза", рекао је Вучковић и истакао да је тај циљ достижан, као и да није "у домену научне фантастике".

С тим у вези, додао је, важна је и контрола плата и пензија, а Фискални савет сматра да би за остварење циља да дефицит спадне на ниво од 0, 5 одсто БДП-а било важно истрајавање у замрзавању плата и пензија, плата и у 2017, а пензије и у 2018.

Образлажући Извештај о раду Фискалног савета за 2015. годину пред скупштинским Одбором за финансије, републички буџет и контролу трошења јавнх средстава, рекао да Фискални савет даје препоруке, а да се неке чују мање, неке више.

Коментара: 0


#   Београд   јавна предузећа   буџет   дефицит   Фискални савет   Извештај о раду   јавни дуг   Владимир Вучковић   научна фантастика
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима