Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава даље повољне кредите за ликвидност са каматом 1%, али ретко ко дође до пара

Bookmark and Share

28.08.2020. М. Обрадовић, Данас

Упоредо са кредитима за ликвидност које пословне банке дају привреди уз гаранцију државе, отворен је још један канал финансирања обртних средстава малим и средњим предузећима и то преко Фонда за развој.

Држава даље повољне кредите за ликвидност са каматом 1%, али ретко ко дође до пара

Упоредо са кредитима за ликвидност које пословне банке дају привреди уз гаранцију државе, отворен је још један канал финансирања обртних средстава малим и средњим предузећима и то преко Фонда за развој.

С обзиром на услове кредита и каматном стопом од један одсто за динарски кредит, највећа навала је управо овде. Међутим, средства за премошћавање кризе изазване ковидом преко Фонда за развој су ограничена на 24 милијарде динара.

Од априла када је започет овај програм до сада је одобрено око седам милијарди динара кредита за ликвидност у оквиру програма за помоћ погођенима пандемијом и још око 800 милиона динара за предузећа из туризма, угоститељства и путничког саобраћаја која су од половине јуна добила сопствену кредитну линију.

Међутим, привредници се масовно жале да одобравање кредита иде јако споро. Томе сведочи рецимо изјава Драгана Стевановића, државног секретара у Министарству привреде, од 17. маја да је поднето захтева за 15 милијарди динара, а ево 3,5 месеца касније тек је половина тога одобрено.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије истиче да су средства Фонда за развој релативно ограничена, али и да је на хиљаде захтева поднето, а да се обрађује тек неколико дневно.

„Ако се настави овим темпом, биће потребне године да се сви захтеви обраде“, скептичан је он.

Како било, рок отплате зајмова Фонда за развој је 36 месеци уз грејс период од девет до 12 месеци.

Најатрактивније код ових кредита је каматна стопа од један одсто годишње. Минимални износ кредита за привредна друштва је милион динара, а за предузетнике и задруге 200.000 динара. Максимални износи су за предузетнике и микро предузећа 10 милиона динара, за мала предузећа 40 милиона динара, за средња предузећа 120 милиона динара.

Основи услов за добијање кредита преко Фонда за развој је да фирме задрже исти број запослених, односно могу највише да отпусте до 10 одсто људи. Рок да се средства намењена ликвидности привреде одобре је 10. децембар ове године.

Право на коришћење ових средстава имају предузетници, задруге, микро, мала и средња привредна друштва која су у већинском приватном или задружном власништву и која обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност.

С друге стране, средства из овог програма не могу се користити за организовање игара на срећу, промет нафте и нафтних деривата, производњу и промет било ког производа или активности које се према домаћим прописима или међународоним конвенцијама и споразумима сматрају забрањеним.

Кредит се може одобрити и ако је у званичним финансијским извештајима привредног субјекта за једну од последње две године, исказан нето губитак, али је остварен пословни добитак.

М. Обрадовић, Данас

Коментара: 0


#   инвестиције   кредити   Фонд за развој
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима