Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија на кинеском Путу свиле: Директне инвестиције или кредити?

Bookmark and Share

16.05.2017. Јужна Србија Инфо

“Из Кине стижу инвестиције”, “Фрушкогорски коридор на Путу свиле”, “Кинези граде аутопут до Црне Горе” - само су неки од наслова у домаћој штампи који прате дводневни међународни форум “Један појас, један пут “.

Фото: histclo.com
Фото: histclo.com

Истовремено, из Пекинга долазе вести да су потписани меморандуми и протоколи о сарадњи са кинеским партнерима о улагањима у инфраструктурне и образовне пројекте у Србији, за које је уочи Форума потпредседница владе Зорана Михајловић изјавила да су вредни 3,2 милијарде евра.

Из начина на који власт и већина медија презентују кинеске финансијске активности, стиче се утисак да је реч о директним инвестицијама, иако се већим делом заправо ради о кредитима за инфраструктурне коридоре којима Кина, у склопу пројекта "Пут свиле", лакше долази до европског тржишта.

Фото: Пресс служба Владе Србије / Потписивање уговора са ЦБРЦ о изградњи коридора

Да је реч о кредитима, јавност сазнаје тек кад дође до склапања послова као што је то било прошле године када је министарка Михајловић потписала комерцијални уговор за изградњу прве деонице брзе пруге Београд- Будимпешта, у дужини од 30 километара, вредан 319 милиона евра.

Овај уговор чека одобрење од Европске комисије јер је склапање послова директним, односно политичким, договорима подложно провери у процесу придруживања Европској унији. На питање да ли очекује позитиван став европске владе за послове с Кином, премијер Вучић је у Пекингу избегао јасан одговор: “Видите како они који су се залагали за либерализам и тржиште, беже од либерализма и тржишта када дође јачи играч, неко снажнији и када дође неко ко је у стању да направи овакво чудо". Док Европа и Кина бију своје битке, ми остајемо у сенци, препуштени медијским представама кинеских улагања.

Повлашћена улога Кине у финансирању пројеката отвара питање транспарентности, а самим тим и могућности корупције када је, као у овом случају, велики новац у питању. Неоспорно је да путна, али и сва остала инфраструктура у Србији вапи за модернизацијом и да је сваки новоизграђени километар вишеструко значајан за економију земље. Не мање важно је да се Србија нашла на новом Путу свиле, за који су Кинези, према неким проценама, издвојили биллион евра. Оно што је спорно је мањак информација о каквим је тачно ангажманима реч, под којим су условима склопљени и колико ће они у крајњем исходу коштати грађане Србије.

Једина већа директна кинеска инвестиција у Србији за сада је Хестилова куповина Железаре Смедерево по цени од 46 милиона евра, уз пројекцију да ће укупна улагања у ову компанију бити најмање 300 милиона евра.

И док Кина финансира пројекте од Европе до Азије са амбицијом да обнови „пут свиле“ и тако поморски и копнено повеже два континета следећи древне трговачке руте чиме су ударени темељи највећем економском подухвату данашњег света, нама остаје питање да ли се кинески зајмови Србији намерно или из незнања представљају као инвестиције.

insajder.net

 

Коментара: 0


#   Зорана Михајловић   Влада Републике Србије   инвестиције   кредити   Кина   седница Владе   економија   инсајдер портал
@Vlada_SR @Insajder_net @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима