Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Синиша Мали: ММФ сагласан да плате у јавном сектору буду повећане од идуће године

Bookmark and Share

16.10.2020. Бета

Плате у јавном сектору биће повећане од идуће године, за шта је сагласан и Међународни монетарни фонд (ММФ), рекао је данас министар финансија Србије Синиша Мали.

Синиша Мали: ММФ сагласан да плате у јавном сектору буду повећане од идуће године

"Данас ће у изјави ММФ-а и да се каже да идемо са повећањем плата у јавном сектору од 1. јануара. С обзиром и да је јуче био прилив од ПДВ-а знаћемо тачно и у ком проценту. Неће то бити проценат као прошле године, али ће сигурно бити повећања плата у јавном сектору", рекао је Мали за РТС.

Истакао је да не постоји друга земља у Европи која ће то да уради у време овакве кризе.

ММФ ће, како је казао министар, данас потврдити да је по стопи раста БДП-а Србија до краја 2020. прва у Европи.

Подсетио је да је ММФ имао пројекцију да ће пад бруто домаћег производа (БДП) Србије бити три одсто, па је променио на 2,5, сада је на 1,5 одсто

"Ми мислимо да ће бити око нуле", казао је Мали и додао да сујуче приходи од ПДВ-а за две милијарде били већи од планираних и да наплата пореза иде још боље.

У буџету Србије за наредну годину више новца за плате и капиталне инвестиције

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће у републичком буџету за 2021. годину бити више новца за повећање плата у јавном сектору, али и за капиталне инвестиције, улагања у водоводне мреже, аутопутеве, изградњу железничких пруга.

Он је за ТВ Пинк казао да јавне инвестиције доприносе расту бруто домаћег производа (БДП), отварању фирми и привлаче приватне инвеститоре да дођу у Србију.

По његовим речима, за девет месеци ове године Србија је привукла 1,9 милијарди евра страних инвестиција, највише у региону.

"Огромне размера економске кризе у свету због пандемије корона вируса, али не и у Србији", казао је министар.

Додао је да у Србији "нема црног сценарија као у другим земљама, нема затварања фабрика", као, како је рекао. у Америци где је 41 милион људи остао без посла.

Како је навео, Србија се са најмањим падом БДП-а у овој години, монетарном и фискалном стабилношћу, позиционирала да највише растем у годинама које долазе.

Мали је најавио да ће за два дана објавити услове по којима ће државна Финансијска корпорација САД за међународни развој (ДФЦ) давати гаранције за кредите привреди у Србији.

"То ће бити повољни кредити на дужи рок отплате како би се малим, средњим, али и великим предузећима, омогућило да добију потребан новац и ликвидност, не само да преживе ову кризу него да наставе да инвестирају", казао је Мали.

Бета


#   буџет   плате   инвестиције   кредити   Синиша Мали   ММФ   БДП
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима